23948sdkhjf

Stål får baghjul af glasfiber

Det sker oftere og oftere, at glasfiber erstatter stål og aluminium, for eksempel til broer, vinduesrammer og facader.

Glasfiber vinder frem. Det mærker man hos Fiberline i Middelfart, som producerer en række glasfiber- og kulfiberkvaliteter.

Glasfiber er ikke bare accepteret til vindmøllevinger, men også til vejbroer, bygningsfacader og som armering i beton. Glasfiber bliver foretrukket for materialets lethed, styrke, og fordi det hverken leder varme eller elektricitet.

For 20 år siden var entreprenører meget skeptiske over for glasfiber til vejbroer, men i dag bruges materialet i mange broer i Europa. Fiberline har faktisk produceret glasfiber til omkring 3.000 broer i Europa. Især har Holland taget godt imod ideen om glasfiber i broer.

- I Holland er havet aldrig langt væk, og der er salt i luften. Der har vi fordelen af, at glasfiber ikke ruster, siger Jan Pasfall, vice president i Fiberline med ansvar for strukturelle profiler.

Fiberlines ældste bro er en cykelbro i Kolding, som er 20 år gammel. Det er en 100 procent glasfiberbro.

- Den har ikke skullet vedligeholdes i alle de år. Den er selvfølgelig falmet lidt, men ellers står den fuldstændigt som for 20 år siden, siger Jan Pasfall.

Fiberline fører i dag et stort sortiment inden for brobelægninger. Glasfiber er nemlig meget velegnet som øverste dæk, fordi det ikke ruster.

- Vindindustrien har hele tiden været tryg ved at bruge kompositter. Men inden for konstruktion og byggeri er man ikke vant til materialet. Der har ideen skulle modnes, siger Jan Pasfall.

Salt og rust
Canada har også taget glasfiberen til sig, især til armering af beton.

- Al stålarmering i beton ruster på et eller andet tidspunkt. Det har man blik for i Canada, og der er ligefrem regler for, at til nogen funktioner skal man bruge glasfiber, siger Jan Pasfall.

Han gør opmærksom på, at glasfiber er specielt velegnet til betonkonstruktioner, fordi det er trækstyrken, der er afgørende.

- Glasfiber har tre-fire gange større trækstyrke end stål, siger Jan Pasfall.

Omvendt har stål en langt højere stivhed end glasfiber. Så materialerne har hver deres fordele.

Fiberline har også et stort salg af glasfiberprofiler til vinduesrammer og til facader. Her er det glasfiberens varmeisolerende evne og dens styrke, som bliver bragt i spil.

Tysk godkendelse
Virksomheden har i en årrække arbejdet med at kvalificere og dokumentere produktionen. Fiberline producerer profiler og bjælker ved pultrudering. Det vil sige, at fibre og resin bliver ført igennem et varmelement og trukket ud i den anden ende.

Fiberline fik allerede i 2001 godkendt sine produkter af de tyske byggemyndigheder.

På den måde har virksomheden hele tiden arbejdet på at dokumentere sine produkter.

- Temperatur, tryk og hastighed skal passe sammen. Vi har industrialiseret processen. Vi kan repetere vores produktion, så produkterne får de samme egenskaber gang på gang, siger Jan Pasfall.

Mærkning af produkter er vigtig for Fiberline for at vise markedet, at glasfiber er et højkvalitets-materiale. Derfor starter Fiberline nu med at CE-mærke sine vægtbærende profiler efter EN13706. Mærkningen er ikke lovpligtig. Men Fiberline har valgt at gennemføre mærkningen alligevel.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.361