23948sdkhjf

Fynsk byggerobot er forsinket

Men et millionbeløb fra markedsmodningsfonden giver en tro på, at robotten WallMo kan køre ud på byggepladserne i slutningen af 2017.

Det er nu mere end to år siden, at virksomhederne Deco og Blue Ocean Robotics stiftede selskabet WallMo med henblik på at markedsføre og sælge en robot, der gør én person i stand til at montere glasvægge med en vægt på op til 90 kg. 

Administrerende direktør Lars Andresen var optimistisk og forventede at sælge den 60 eksemplarer af robotten i 2016. Men endnu er der ikke leveret en eneste. Faktisk er robotten slet ikke sat til salg:

- For et år siden stod vi med en prototype, som vi troede, at vi kunne gå ud at sælge. Men det har vist sig, at der skulle foretages mange små justeringer. Det er vi kommet langt med, men vi er ikke helt i mål endnu, siger Lars Andresen.

Forskel på byggepladser
Nogle af tilretningerne har været at få robotten til at udføre de helt rigtige bevægelser og sørge for, at den kan navigere under forhold, hvor pladsen er trang.

- Det har været en del af læringen, at der er forskel på byggepladser, så vi har brug for at få maskinen ud at køre på nogle flere pladser. Vi har været ude at studere byggepladser og kan se, at der er nogle forskelle, som vi er nødt til at indrette os efter, siger Lars Andresen.

En mere avanceret udgave på vej

Foruden WallMo 100 er WallMo A/S i gang med at udvikle den mere avancerede WallMoBot.

Et konsortium, som foruden WallMo har Aalborg Universitet og Syddansk Universitet som partnere, modtog sidste år 13 mio. kr. til projektet, der vil udnytte de brede og dybe kompetencer, som dansk robotindustri bygger på.

Konkret er målet at udvikle en robot, der kan fastholde et element, så det holder balancen, indtil robotten har sluppet sit tag.

- Vi har bevist teorien, men vi har ikke bygget maskinen endnu. Vi har testet nogle ting af på den maskine, vi har i forvejen, og håber at have en prototype klar inden sommerferien, siger Lars Andresen.

Den færdige WallMoBot skal kunne løfte, transportere og installere vægelementer af glas, gips eller andre materialer. Der bliver tale om løft på op til 80, 90 eller måske 100 kilo. Den baseres på et vægtløshedsprincip og skal gøre operatøren i stand til at flytte elementet rundt i alle retninger.

Men det altafgørende er at sikre brugervenligheden. På nuværende tidspunkt skal der afsættes 30-60 minutter til undervisning samt en halv dags kørsel under observation, før operatøren er klar til at arbejde på egen hånd. Det er ganske enkelt for lang tid, erkender Lars Andersen:

- Det er vigtigt for os, at brugerne kan anvende robotten, så snart de får den i hænderne. Vi har erfaret, at der ude på byggepladserne står en masse maskiner, som ikke rigtig bliver brugt. Det vil vi undgå, og vi skal derfor være helt sikre på, at vi har en maskine, der er nem og sjov at bruge for håndværkerne, forklarer han.

På sporet af et rigtig godt produkt
Det problem skal 1,4 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden være med til at løse.

Konkret vil Lars Andresen bruge pengene til at bygge yderligere to prototyper, så WallMo kan gennemføre tests på tre forskellige byggepladser i løbet af foråret.  

Hvis alt går vel, tror han på, at de første færdige eksemplarer kan køre ud på byggepladserne i løbet af fjerde kvartal 2017. Og direktøren er fortsat optimistisk:

- Vi har stadig en ambition om at lave mange robotter, men set i bakspejlet må vi erkende, at det er svært at sætte tal på. Alt indikerer, at vi er på sporet af et rigtig godt produkt, og vi har konkrete forespørgsler fra både Holland, Frankrig og Belgien. Men før vi begynder at sælge, vil vi være helt sikre på, at robotten kan fungere på de forskellige byggepladser, siger Lars Andresen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079