23948sdkhjf

HAI HORSENS i front for svensk industrisamarbejde

Når Folketingets forsvarsudvalg onsdag møder flyproducenten Saab i Linköping, bliver udvalget mødt af direktør Jan Rohdemejer fra HAI HORSENS. Han skal forklare, hvorfor nabolandet Sverige kan tilbyde det bedste industrisamarbejde om kampfly.
Dansk erhvervsliv får mest gavn af, at Danmark vælger det svenske kampfly Gripen Next Generation (NG), da nabolandet kan tilbyde de mest værdifulde og langsigtede kontrakter, dels i størrelse, dels i form af teknologioverførsel.

Det budskab rejser administrerende direktør Jan Rohdemejer til Sverige med onsdag, hvor han møder Folketingets forsvarsudvalg, der er på besøg hos flyproducenten Saab i Linköping. Besøget er et led i udvalgets forberedelse af beslutningen om, hvilket kampfly til en kontraktværdi af hen ved 20 mia. kr., Danmark skal anskaffe som afløser for flyvevåbnets snart udtjente F16-jager.

- Jeg ser meget frem til at repræsentere det største netværk af forsvarsvirksomheder i Danmark, GripenDKteam, og forklare, hvorfor nabolandet Sverige har nemmest ved at sikre en langsigtet gevinst for dansk erhvervsliv, siger Jan Rohdemejer.

HAI HORSENS kan selv se frem til en aftale med Saab i milliardklassen og en vækst på op til 50 % på medarbejdere frem til 2021, hvis Danmark vælger kampflyet Gripen Next Generation. Aftalen omfatter både produktion af avancerede metalkomponenter til kampflyets landingsstel, sponsering af ny hardware, overførsel af teknisk knowhow og åbning af nye markeder i Sverige, Storbritannien og resten af Nordeuropa.

- Saab har været mere aktiv end andre flyproducenter med at rejse rundt til danske virksomheder for at undersøge, hvilke kompetencer de har, og man har allerede påbegyndt de nødvendige godkendelsesprocedurer, så samarbejdet kan komme hurtigt i gang, hvis Danmark vælger Gripen NG, fortæller Jan Rohdemejer.

Også civile SMV’er
Når han anbefaler et samarbejde med nabolandet, skyldes det, at Saab har overmatchet konkurrenterne ved at tilbyde modkøb i danske virksomheder på 180 % af flykontraktens værdi. Med tilbuddet om 80 % ud over de lovpligtige 100 % modkøb til forsvars- og sikkerhedsindustrien, kan der blive yderligere 80 % til den civile sektor, så brede dele af dansk erhvervsliv får en gevinst ved valg af Gripen NG.

Nærheden til Danmark gør det muligt for Saab at inddrage andre virksomheder end de allermest højteknologiske, mener Jan Rohdemejer og forklarer med et HAI-eksempel:

- Der er grænser for, hvor meget værdi vi kan tilføre et metalemne, og derfor kan vi kun konkurrere på ”best value” i Nordeuropa. På det amerikanske marked ville vi stå svagt, fordi transportomkostningerne alene ville overstige den værdi, vores overfladebehandling tilfører produktet.

Det er også en fordel for små og mellemstore virksomheder, at Saab i højere grad stiller sin finansielle styrke og ledelsesekspertise til rådighed for at udvikle virksomhederne til det niveau, der er nødvendigt i flybranchen og som efterfølgende kan sikre den internationale konkurrenceevne.

- For HAI betyder det, at min strategiplan om at afsætte halvdelen af produktionen på eksportmarkedet kan barberes ned fra en tiårs- til en treårsplan, siger Jan Rohdemejer.

Kilde: HAI Horsens - http://www.hai.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078