23948sdkhjf

Dansk metalforskning hjælper industrien

En ny opdagelse kan få stor betydning for, hvordan industrien fremover anvender metal. To forskere fra DTU står bag ny forskning, som viser, hvordan man kan opnå en optimal hårdhed i metal.
To forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står bag en ny undersøgelse, som viser, at man kan opnå en særlig metalhårdhed ved at ændre på størrelsen af de små korn, der er i metal. Det er lektor Jakob Schiøtz og professor Karsten W. Jacobsen, der ved hjælp af computersimulation har undersøgt, hvordan man kan opnå den optimale metalhårdhed.

- Jo mindre metalkornene er, desto hårdere bliver metallet. Men vi har fundet frem til, at der er en grænse. For bliver kornene for små, bringes der så meget rod i den orden, som ellers hersker blandt atomerne, at metallet igen bliver blødere. Resultaterne giver os altså en viden om, hvor hårdt et metal kan blive, siger Jakob Schiøtz.

Han forklarer, at resultaterne blandt andet vil kunne bruges i industrien, hvor der ofte er behov for at fremstille materialer af et metal, der er så hårdt som muligt. Det gælder f.eks. værktøjer, som slider på andre materialer, men som ikke selv skal slides op.

- Endnu er det meget dyrt at lave metalkornene mindre, så der vil gå flere år, før industrien kan fremstille hårdt metal på denne måde. Men industrien kan bruge resultaterne til at vide, hvornår der ikke længere er sund økonomi i at bruge penge på at gøre kornene mindre og metallerne hårdere. Når kornstørrelsen er cirka en hundredtusindedel millimeter, skal man stoppe og sige: Hertil og ikke længere, siger Jakob Schiøtz og tilføjer:

- Men heldigvis er der andre måder at øge hårdheden på end ved at ændre kornstørrelsen.

Jakob Schiøtz mener, at industrien i fremtiden vil få langt større muligheder inden for brugen af metal. Hvor industrien i dag er nødt til at vælge metal ud fra en erfaring om, hvad der har fungeret hidtil, så vil det snart blive muligt at bruge computere til at designe metal ud fra konkrete behov.

- Der sker hele tiden nye opdagelser inden for metalforskningen. Vores er kun et af mange bidrag, og det er ikke et bidrag, som kan bruges alene. Men sammen kan de mange forskningsresultater give langt større muligheder for brug af metaller, siger han.

Der er mulighed for at høre mere om de nyeste tendenser inden for metaller, metalindustrien, værktøjsmaskiner, værktøj og udstyr til industrien på den danske metalindustris fagmesse, METAL 2004, der finder sted i Fredericia Messecenter 20.-24. april.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093