23948sdkhjf

Fra oliekrak til vindeventyr

Sorte tal på bundlinjen var i seneste regnskabsår en sejr i sig selv for den danske underleverandør HSM Industri.

Grenå-virksomheden, der ligger kystnært og tæt på udskibningshavnen i hjembyen, er i mere end 15 år vokset med en stor norsk kunde i oliebranchen. Men en faldende oliepris gav pludselig ordretørke.

Læs Offshore Magasinet her

HSM Industri producerer store konstruktioner, som bruges til håndtering af borerør på borerigge, til kunden. På riggen bliver flere kilometer borerør skruet sammen af mindre sektioner, og der bruges magasiner, robotter og forskelligt udstyr til rørhåndteringen. HSM har lavet et hav af forskellige opgaver til den proces. 

Administrerende direktør og ejer, Esben Møller, har i årevis kæmpet med ikke at give sig fuldstændig hen til den norske kunde. Det lykkedes ikke helt, for selvom målet var, at oliekunden kun skulle udgøre en tredjedel af forretningen, forsvandt halvdelen af omsætningen, da olieprisen raslede ned i midten 2014.

- For to år siden havde fabrikken været fyldt med opsvejsning, maling af udstyret og montage. Det ebbede ud over et år, og nu laver vi kun reservedele. Vi har stadigvæk ordrer, som man har sat på hold. Det er planen, at den første produktion skal starte til november, hvis man ikke forlænger perioden. Det har noget med aktiviteten og olieprisen at gøre, men umiddelbart skal vi starte igen med de 400 tons, som vi har i ordre, fortæller Esben Møller.

Nu fylder vind en femtedel
I det års tid der gik, inden leverancerne til olieindustrien fuldstændig forsvandt, lykkedes det for Grenå-virksomheden at få en fod indenfor i offshore-vindmølleindustrien. Nu producerer virksomheden transportudstyr til vindmøllevinger for en vindmølleproducent.

- Samarbejdet opstod helt tilfældigt. Vindindkøberen havde haft et møde ude ved en kollega, der har til huse i vores gamle bygninger, og her blev han anbefalet at besøge os, fortæller Esben Møller om den nye kunde.

- Man får ikke noget foræret, men kunden sætter så store krav til kvaliteten, at jo længere de går uden for Danmarks grænser, jo sværere bliver det for dem.

Salget til vindmølleindustrien fylder nu 20 procent af omsætningen.

Giver flere ben at stå på
Ordrerne til vindindustrien er nu ved at være modnet i sådan en grad, at det også kan udvikle sig til bundlinje for HSM Industri.

- Det kostede os penge, da vi gik ind i vindindustrien. Vi skulle lære kunden at kende, og det første projekt var ren produktudvikling, og udvikling koster penge. Men det kostede også penge i sin tid, da vi skulle ind i olieindustrien, siger direktøren.

Vindkunden giver HSM Industri et ekstra forretningsben, og det vil på sigt også give en mere stabil ordreindgang. Udover offshore-ordrerne har underleverandøren også en stor industriservice-gren, mens projekter til byggeribranchen også er i ordrebogen.

- Det vil være fint for mig, hvis vi på den lange bane kan have 25 procent til olie og 25 procent til vind. Det vil være en luksus, for vi fyrer og ansætter ikke bare folk. Det har vi altid sat en ære i, fordi det er på den måde, at man kan levere en ordentlig kvalitet.  Medarbejderstabilitet har altid været vigtig for mig, siger ejeren.

Strategien er sund fornuft
Det er ikke 2020-strategier, men sund fornuft, der styrer HMS Industris udvikling. Og derfor er der ikke lagt op til et voldsomt væksteventyr med vindindustrien som ny pasagerer, når olieindustriens investeringslyst vender tilbage.

- Jeg har aldrig haft et mål om omsætning. Men det skal være sjovt og udfordrende at være her. Derfor er virksomheden vokset lige stille og roligt, men også i et tempo, som vi kan holde til. Jeg skal ikke have ødelagt virksomheden, fordi vi ekspanderer i for højt et tempo, fortæller Esben Møller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086