23948sdkhjf

Netværk dig til forsvarsleverancer!

Sådan lød budskabet på CFU-konferencen, der i går løb af stabelen på Unimerco i Sunds. Omkring 180 deltagere fra små og mellemstore virksomheder var mødt op for at høre specifikt ind til netop deres muligheder i milliardindustrien. Samarbejde igennem netværk er med til at bane vejen, lød det fra flere sider.
Forsvarsminister Søren Gade var blandt gæstetalerne på konferencen, og han lovede forsigtigt en større indsats for vidensdeling mellem forsvaret og industrien, så virksomhederne får bedre muligheder for at levere til det danske forsvar. Og også omvendt at der skabes bund for eksport af forsvarsmateriel.

Kontreadmiral Finn Hansen kunne samtidig oplyse, at man er i gang med at samle forsvarets indkøb i FMT, hvor man også har planer om at lave et kontor som kan hjælpe leverandører frem til de rette personer i forsvaret. Det bliver samtidig muligt at købe sig til viden i bl.a. udviklingsprojekter mod betaling af forsvarets positive udgifter. Og der er tale om store indkøb, da der er materielinvesteringer på årligt ca. 2,5 mia. kr. Hertil kommer også driftsudgifter på ca. 3 mia. kr. årligt.

Der var ca. 180 fremmødte til CFU-konferencen på Unimerco i Sunds. Når små og mellemstore virksomheder vil levere til forsvarsindustrien må de, iflg. Professor Ole Mørk Lauridsen fra Terma, tage de store og erfarne i hånden. For det er primært som underleverandører til de større leverandører, at hovedparten af virksomhederne får del i de mange milliarder, der ligger inden for den danske såvel som for den udenlandske forsvarsindustri.

Forskellige indgangsvinkler til leverancer
De kraftige omstruktureringer inden for det danske forsvar, åbner iflg. Finn Hansen for nye leverancemuligheder. Udlicitering af opgaver og større investeringer i nyt forsvarsmateriel er de områder, hvor SMV’ere i fremtiden får bedre mulighed for at byde ind.

En sammentænkning af civile og militære indsatser øger samtidig mulighederne for virksomhedernes tilstedeværelse ved genopbygning af infrastrukturen i tidligere krigszoner. Der bruges i dag omkring 300 mio. kr. årligt på den civile genopbygning i Irak og Afghanistan.

Modkøbsforpligtelser
Virksomhederne Terma, Hydrema, HiQ, GPV, Danish Aerotech og Scanfiber er blandt de nuværende større leverandører til forsvarsindustrien. Det er dog i stort omfang som underleverandører til udenlandske producenter som Agusta Westland, BAE Hägglund, Mowag, SAAB, Lockheed Martin m.fl.

James P. Cain, amerikansk ambassadør i Danmark, lagde ikke skjul på, at danske virksomheder er meget velkommen i USA, og at ambassaden gerne hjælper med at komme i kontakt med den amerikanske forsvarsindustri. Næste år er der sat 69 mia. dollars af i forsvarsbudgettet i USA.

Også den svenske ambassadør i Danmark, Lars Grundberg, pegede på mulighederne for forsvarsleverancer til Sverige.

Der er således mange muligheder i ind og udland. Der er pt. et udestående på 6,9 mia. kr. på modkøbsaftalerne og tallet kommer til at stige over de kommende år, da der i år indkøbes for 4 mia. kr. Den Danske Forsvarsindustri "afvikler" pt. årligt 1,8 mia. kr., så der er behov for nye aktører.

Budskabet til de fremmødte SMV’ere lød fra konsulent Sonja Siegismund fra Erhvervs- og Byggestyrelsen: Find sammen i netværk - herunder også med de nuværende leverandører - og etabler en vedholdende indsats. Der er mange muligheder - men selvfølgelig kræver det også, at virksomhederne er konkurrencedygtige. Kunderne er der - men det kræver en god og stabil økonomi at bevæge sig ind på markedet, da leveringssikkerhed på 5-10 års sigtes af både forsvaret og de større leverandører.

Som afslutning henviste direktør Peter Aarø Rasmussen fra CFU til deres nyetablerede netværk Censec, som virksomhederne har mulighed for at deltage i, hvis de ønsker et netværk og viden om forsvarsindustrien. Mere herom på http://www.underlev.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121