23948sdkhjf

Dåsepresser fik gang i leverandørnetværk

Underleverandørnetværket ”Damaco” er det første formaliserede underleverandørnetværk herhjemme skabt i tæt samarbejde med Center for Underleverandører, og det har sin debut ved Metal 2004 i Fredericia Messecenter.
Fabrikant Erik Jensen fra Trouetech A/S i Silkeborg, ærgrede sig. Han havde fået fat på Dansk Retursystems licitationsmateriale over en ny dåsepresser, der skulle bruges i forbindelse med øldåsernes comeback på de danske butikshylder. Ærgrelsen kom sig af, at Trouetech var alt for lille til at byde ind på sådan et projekt. Den tyndpladebearbejdende fabrik kunne selv kun levere omkring tre pct. af ordren, mens resten skulle hentes hos andre leverandører. - Men jeg havde da været særdeles godt tilfreds med at få en ordre på tre pct. af 50-100 mio. kr. årligt. Det gav bare ikke mening at byde på opgaven. Den var langt mere omfattende, end jeg havde forventet, da jeg bestilte licitationsmaterialet, fortæller han i dag til ErhvervsBladet.

I dag tør Erik Jensen godt give sig i kast med store ordrer a la dåsepresseren. Trouetech er nemlig i dag en del af underleverandørnetværket Damaco. Netværket har deltagelse af seks virksomheder i Silkeborg-området, som tilsammen beskæftiger ca. 180 medarbejdere. Det er blevet en realitet i et tæt parløb med Center for Underleverandører og 17 studerende ved Handels- og IngeniørHøjskolen, HIH, i Herning. Netværket debuterer udadtil ved Metal 2004 messen i Fredericia Messecenter i næste uge. Damaco agter også at stille op ved Nordeuropas største underleverandørmesse, Elmia i Jönköping i Sverige senere. Desuden har netværksdeltagerne udarbejdet en fælles brochure og får også en fælles hjemmeside på Internettet. Alt i alt er der investeret 300.000 kr. i netværket, 50.000 kr. fra hver, hvortil skal lægges mange, mange mandetimer.

På længere sigt er det hensigten at etablere en egentlig organsiation for Damaco. Gennem længere tid har parterne haft faste fredagsmøder af halvanden times varighed. Møderne er gået på skift, så én virksomhed har været mødestedet gennem et kvartal. Normalt har Peter Aarø Ramussen, Center for Underleverandører, deltaget i møderne. I første omgang handler netværket om at hente mere omsætning hjem til netværket for ad den vej at skabe mere stabilitet i ordreindgangen. Flere af netværksdeltagerne opererer med ordrebeholdninger på helt ned til en uge, hvilket i øvrigt ikke længere er så usædvanligt endda for underleverandørvirksomheder.

Positiv stemning, god atmosfære og tillid er da også nogle af de grundbegreber, der er forudsætningen for at kunne gå videre, fastslår deltagerne. - Man skal faktisk så tæt på hinanden, at man kan kalde sig venner, siger én af dem - adm. direktør Børge K. Pedersen fra virksomheden Sinus Automation A/S til ErhvervsBladet. En anden, fabrikant Jim K. Jensen, Ole Jensens Maskinfabrik A/S, understreger betydningen af hyppige besøg hos hinanden, hvor man lærer de forskellige virksomhedskulturer at kende i dybden.

Deltagerne i Damaco vurderer, at netværket er tæt på at være komplet. Der findes imidlertid visse kompetencer som f.eks. plast, som ikke findes in-house i netværket. Den situation kan løses ad hoc ved inddragelse af en plastvirksomhed, men deltagerne er også åbne for en udvidelse af netværket med én eller to virksomheder, som kan supplere kompetencerne i Damaco.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078