Farvel til verdens første havmøllepark
Efter mere end 25 års trofast tjeneste har Dong Energy, der ejer og driver Vindeby Vindmøllepark, besluttet at tage møllepark en ned.
Vindeby Havmøllepark med sine 11 havmøller blev tilsluttet elnettet i 1991.
Men selvom parken nu tages ned, og selvom havmøllerne med dagens standarder er i miniputstørrelse, har deres betydning for industrien været enorm.
Kom med ud på havet og se, hvordan nedtagningen løber af stablen.
Læs hele historien i magasinet Offshore her
Danmark har igennem mange år været foregangsland for den grønne omstilling, som Vindeby Havvindmøllepark er en del af. Her markerede Vindeby den spæde start for havvind og har dermed været fødselshjælper for en industri, der alene i Danmark har 30.000 ansatte, omsætter for cirka 90 mia. kr. og eksporterer for 60 mia. kr.
Blev global industri
Det var pionerer fra det daværende Elkraft, som eksperimenterede med at placere møller ude i det lave farvand.
Siden Vindebys fødsel er havmølleparkerne vokset i kapacitet til i dag at være regulære kraftværker. Hver enkelt af de største havmøller, som findes på markedet i dag, producerer mere strøm end hele Vindeby Havmøllepark tilsammen.
Vindeby har dækket knap 2.200 husstandes årlige elforbrug, mens Dong Energys kommende havmøllepark ved Englands østkyst, Hornsea Project One, der i løbet af få år bliver verdens største havmøllepark, vil kunne levere grøn energi til cirka én million husstande.
- Vindeby har været afgørende for at bringe teknologien op i en skala og ned i et prisleje, der gør havvind attraktiv for mange lande, som står foran at skulle erstatte udtjente kulkraftværker med nye, grønne energikilder, siger Leif Winther fra Dong Energy.