23948sdkhjf

COVI investerer i avanceret laserteknologi

Lasersvejsning af proces- elektronik- og medicoprodukter i plast vinder hastigt frem. Laserspecialisten COVI Precision vil nu sætte turbo på udviklingen med et unikt udviklings- og produktionsmiljø i Herlev.

Lasersvejsning i plast er ikke en ny teknologi, men teknikken finder anvendelse i stadig flere sammenhænge og opleves i dag som et særdeles attraktivt alternativ til limning, ultralydssvejsning og hot-iron svejsning.

Især inden for elektronik- og medico-branchen er der stor interesse for lasersvejsning i plast. Virksomhederne opnår nemlig en lang række kvalitative og økonomiske fordele ved lasersvejsning frem for anvendelsen af de mere traditionelle sammenføjningsteknikker.

COVI Precision fokuserer på udviklings- og nicheproduktion
af højteknologiske komponenter til kunder fra bl.a. medicinal-,
fødevare-, forsvars-, energi- og elektronikbranchen.

Denne trend har fået laservirksomheden COVI Precision i Herlev til at investere i avanceret laserteknologi beregnet til præcisionssvejsning i plast.

Pioner vil lasersvejse i plast
COVI er i forvejen kendt som én af pionererne inden for lasersvejsning, laserskæring og lasergravering i metal og har over de sidste 30 år opbygget en stor viden inden for disse teknologier.

Men nu vil virksomheden altså overføre sine kompetencer inden for laserforarbejdning til det stadigt mere anvendte plastmateriale, som man har store forventninger til.

Sales manager Henry Jensen uddyber:
- I takt med at egenskaberne for termoplast har udviklet sig en del over de senere år, er der stadig flere produkter, som i dag fremstilles i plast, og dermed egner sig til at blive sammenføjet ved hjælp af lasersvejsning. Især inden for medico-området går udviklingen stærkt. Produkterne bliver mindre og mindre og kan f.eks. rumme varmefølsomme elektronikkomponenter, som kræver en skånsom sammenføjningsproces for ikke at gå i stykker. Netop her kan lasersvejsningen, med dens minimale mekaniske- og varmemæssige påvirkning, anvendes med stor fordel.

Unikt udviklings- og produktionsmiljø
Hos COVI har man investeret i avanceret laserteknologi, som bl.a. sikrer stor fleksibilitet i svejseprocessen.

Teknikken gør, at laserstrålen kan styres dynamisk og vinkles ind på emnet, hvilket medfører en meget hurtig og tæt svejsning, og muliggør samtidig svejsning af meget små emner med komplekse geometrier.

- Med vores knowhow og produktionstekniske set-up kan vi indgå i en kvalificeret dialog med virksomhedernes RD-afdelinger og medvirke til at udvikle produkterne på den mest hensigtsmæssige måde. Herfra kan vi overføre prototyper til baseline og videre til ramp-up serier – og såfremt kunderne ønsker det, kan vi også stå for den endelige serieproduktion, siger Henry Jensen.

Teknologi med mange fordele
I modsætning til andre teknologier er lasersvejsning 100 procent baseret på en CAD/CAM-styret proces, som i selve produktionen resulterer i en meget hurtig og fuldstændig ensartet sammenføjningsteknik.

- Lasersvejsning er desuden kendetegnet ved stor præcision med tolerancer helt ned til 0,1 millimeters nøjagtighed, hvilket klart udmærker metoden i forhold til andre teknikker. Da selve svejsningen ikke tilfører fremmede materialer til emnerne – som fx svejsetråd, gasser eller lim – kan processen udføres klinisk sterilt. Lasersvejsning nedbryder desuden ikke den polymere struktur, hvorved selv meget små emner med fordel kan samles på denne måde, forklarer Henry Jensen og konkluderer:
- Og endelig udføres svejsningen uden synlige påvirkning af emnets ydre overflader, så der er utrolig mange fordele ved lasersvejsning.

Forudsætninger for lasersvejsning i plast
De fleste termoplaster kan lasersvejses, men processen fordrer som udgangspunkt, at det øverste materiale er transparent i det infrarøde spektrum (kan dog være 100 procent indfarvet for øjet), og at det nederste materiale er laser-absorberbart (kan være 100 procent transparent for øjet).

Dette sikres ved tilsætning af de rette adjektiver til termoplastmaterialet. Dernæst er det en klar forudsætning, at der er fuld kontakt mellem de to emner i svejsepunktet – så man opnår ”Zero gab” – ellers opstår der utætheder i svejsningen, hvorved produktet må kasseres. Dette stiller krav til støbetolerancerne.

Men selv ved meget små tolerancer i de støbte emner vil der altid være små ujævnheder at finde. Derfor skal der udvikles præcise fikstur-værktøjer, der ved hjælp af et uensartet punktvis tryk presser plastemnerne helt tæt sammen, for derigennem at kompensere for de ujævnheder, der måtte være i plastemnerne.

Effektivitet og besparelser
Udvikling af præcise fikstur-værktøjer kan være krævende, især når plastemnerne er uensartede og kurvede. Men de udfordringer er COVI gearet til at løse hurtigt og effektivt.

I kraft af vores viden og øvrige tekniske set-up kan vi inden for relativ kort tid opbygge et test-fikstur-værktøj, som vi efterfølgende kan finjustere til perfektion. Et test-fikstur-værktøj fremstiller vi enten i metal, glas eller plast via 3D print, eller opbygger det af CNC-laserskårede tyndplader alt efter opgaven. Finjusteringen sker så i en kontinuerlig ”trial and error” proces, siger Henry Jensen.

- Ved komplekse emner vil processen typisk være forbundet med mange justeringer og svejseforsøg, før test-fikstur-værktøjet er helt perfekt. Men da vi selv råder over de nødvendige kompetencer og teknologier, klarer vi alle tilpasninger relativt hurtigt in-house. Først når vi har et helt perfekt svejset emne, fremstilles det færdige fikstur-værktøj i det ønskede materiale klar til produktion. Og det sparer kunden for rigtig mange udviklingsomkostninger, og reducerer i øvrigt time to market betydeligt, slutter sales manageren.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.371