23948sdkhjf

Kingspan-møller styrter mod jorden

Fire gange er en 800 kilo tung vindmølletop styrtet ned fra tårntoppen.

Ifølge en sikkerhedsmeddelelse fra Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller er der over de senere år indberettet fire tilfælde af havari på husstandsmøllen Kingspan 6 kW (tidl. Proven P11).

Fælles for møllerne er, at de har været i drift i et par år, og at mølletoppen i alle tilfælde er styrtet ned fra tårnet af typen 22m CarlC. Den 800 kg tunge mølletop er typisk landet et par meter fra tårnet.

I alle fire tilfælde er årsagen knækkede flangebolte mellem spigot og tårn.

Ved de sidste tre indberettede havarier er der noteret knækkede fjedre ved vingeophængssystemet, enten forinden havariet eller efter havariet i form af manglende fjedre.

Det oplyser Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller i en sikkerhedsmeddelelse udsendt den 24 marts 2017.

Kontroller fjederpakken
Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller anbefaler nu, at man i forbindelse med eftersyn af Kingspan-møllerne kontrollerer fjederpakken ved vingeophænget, og at man skifter fjedrene, hvis de er defekte.

Samtidig anbefales det, at boltene mellem spigot og tårn udskiftes, netop for at forlænge samlingens levetid.

Der er opstillet cirka 200 møller af Kingspan 6kW eller ProvenP11 i Danmark. Heraf er der registreret 41 møller opstillet på 22m-CarlC tårne og 52 opstillet 17m-CarlC tårne.

Konkursramt selskab

De fire havarerede møller er opstillet i 2012 og 2013 i henholdsvis Rødekro, Hirtshals, Søndersø og Vinderup, og de har tabt toppen i henholdsvis 2014, 2015, 2016 og senest den 1. januar 2017.

Kingspan-møllerne er på vegne af Kingspan Wind blevet solgt og opstillet i Danmark af virksomheden Ecowind i Græsted -  der dog gik konkurs i februar 2013.

I dag er det blandt andet virksomheden Cirkel Energi, der servicerer Kingspan Winds 3 og 6 kW husstandsmøller i Danmark.

En opgave virksomheden overtog i januar 2017.

- For os er aftalen med Kingspan en udbygning af det servicetilbud, vi allerede udfører på både Gaia- og R9000 møller. Vores dygtige servicefolk har været i England, for at blive uddannet i at servicere og reparere disse møller, så vi glæder os til at servicere disse nye kunder på det danske marked, lød det dengang fra Cirkel Energi.

 Udover Cirkel Energi er Ernst El og KVA Vind også certificerede til at servicere Kingspan-møllerne.

Opdateret 22. april 2017, kl. 07:09

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.466