23948sdkhjf

AGA siger farvel til spild af god CO2

Hos AGA i Taulov bliver flydende CO2 til tøris. Tidligere gik en masse CO2 tabt i den proces, men efter en fabriksrenovering til 12 millioner kroner opsamles og genbruges cirka 75 procent af den tabte CO2.

Tøris er minus 78 grader, og når den kommer ud i stuetemperatur fordamper den mere end villigt. Tøris er netop kendetegnet ved at fordampe direkte fra fast form til luftform, altså uden først at blive flydende. Af samme grund var AGA's produktion i Taulov tidligere forbundet med store tab, for det er selvsagt svært at holde på CO2 i luftform.

- Faktisk var tabet større end produktionen. Når vi fx producerede 1 tons tøris, smed vi ca. 1,3 tons CO2 ud, forklarer AGA’s miljøchef Max Engelberth.

Det store tab var hverken godt for miljøet eller for forretningen, så AGA har nu investeret ca. 12 millioner kroner i et anlæg, der kan opsamle og genbruge en meget stor del af den CO2, der tidligere gik tabt.

- Vi regner med at udlede flere tusind tons mindre - set i globalt perspektiv er det måske ikke markant, men omvendt er det heller ikke uden betydning, og isoleret set fra AGA Taulov er det en markant reduktion af vores CO2-udledning, siger Max Engelberth.

Har fået miljødiplom

Med investeringen lever AGA’s fabrik i Taulov op til det miljømål, AGA havde sat sig, nemlig at reducere den årlige CO2-udledning fra produktion og fylding med over 50 procent sammenlignet med 2015. Virksomheden er medlem af Green Network, og indsatsen har da også indbragt AGA i Taulov et miljødiplom.

LÆS også: Tøris - et iskoldt og alsidigt produkt

Fabrikken beskæftiger 25 ansatte, og i forvejen har AGA i Taulov sparet meget energi, blandt andet ved at skifte fra olie til naturgas, fortæller Torben Eriksen, site manager på fabrikken.

Anlægget til genbrug af CO2 blev taget i brug i marts, og det betyder, at en betydelig del af den luftformige CO2 der tidligere undslap, nu opsamles og pustes tilbage i en stor opsamlings-ballon. Herfra sendes det gennem kompressorer, så det bliver flydende. Via en lang rørstreng ledes den genvundne CO2 tilbage til fabrikkens buffertank - og kvaliteten er fuldt på højde med den CO2, fabrikken modtager fra AGA’s CO2-fabrik i Sverige.

Tøris er CO2 på fast form. Tøris har sit navn, fordi den intet vand efterlader, når den fordamper, men den har også en række fremragende egenskaber - ikke mindst har tøris en langt højere kølekapacitet end almindelig is.

Men tøris er også et flygtigt produkt - den faste is fordamper hellere end gerne, og derfor har produktionen af tøris hidtil været forbundet med store tab af CO2. Det tab har AGA’s fabrik i Taulov nu nedbragt ganske betydeligt.

Den flydende CO2 ankommer til fabrikken i Taulov i tankbiler eller med jernbane på fabrikkens eget sidespor. Det fyldes i en buffertank, som rummer 300 ton. Fra tanken føres den flydende kuldioxid frem til tre store pellet-maskiner, hvor væsken omdannes til CO2-sne ved at trykket på den flydende gas forsvinder. CO2-fnuggene daler ned i en tragt, hvorefter et stempel komprimerer dem. Inden tørisen er helt klar, formes den i en matrice til pellets, små hårde stykker tøris med en diameter på 3-12 millimeter.

Stigende efterspørgsel

Omkring en tredjedel af produktionen pakkes i poser med 1-5 kg tøris, mens resten pakkes i store blå kasser med plads til 375 kg tøris. Fra fabrikken i Taulov forsynes hele Danmark med tøris, og emballagen er så godt isoleret, at tørisen kan holde sig i op til en uge.

Et stigende antal kunder efterspørger tøris i poser, og efterspørgslen på tøris er i det hele taget stigende, fordi flere og flere opdager tørisens gode egenskaber - den bruges primært i fødevareindustrien, men den kan bruges til alt fra rensning af metaller, inden de skal svejses, til rengøring af maskiner, røgmaskiner i teatre eller til at holde varer, bestilt på internettet, kolde under forsendelsen. Også i forskning bruges der meget tøris.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09