23948sdkhjf

Kystplast får nyt liv som bænke

Fokus er at anvende materiale fra stranden for at give stof til eftertanke.

Det kan være en rodet affære at gå en tur langs strandene i Danmark. Sommetider flyder det med plastaffald, men det skal et nyt projekt nu finde en løsning på. En løsning, der både fjerner affaldet og får det genanvendt til noget nyt og nyttigt.

- Projektet skal finde ud af, om der findes en forretningsmodel for at genbruge indsamlet plast, og om der kan komme noget fornuftigt ud af det. Vi har kastet os over konstruktionen af bænke, fordi det fortæller en historie og skaber opmærksomhed på marint affald, og måske får det folk til at tænke over, hvad de gør af deres affald, siger Ryan d’Arcy Metcalfe, der koordinerer projektet.

Målet med projektet er at lave en kombineret bænk og skraldespand af den indsamlede og genbrugte plast, der skal stilles op i det offentlige rum på strande rundt omkring i Danmark.

- Vi laver bænkene for at vise, at vi kan genanvende materialer, som eller ville være blevet kasseret. Der er ingen grund til at gå en omvej for at finde genbrugsplast, når det ligger tilgængeligt foran næsen på os, siger han.

Dunke og fiskekasser
I første omgang ligger fokus på materialer i polypropylen og polyethylen, men allerede i indsamlingsfasen opstod der udfordringer med at finde brugbart plast til projektet.

- Det er primært fiskekasser og dunke, vi går efter for at kunne lave nogen lunde rene fraktioner af PP og PE. Hertil kommer, at der ikke må være for mange alger på overfladerne, eller være indhold i dunkene, vi ikke kan identificere. Plasten må heller ikke være alt for medtaget af opholdet på stranden, fordi det skal have en vis kvalitet for at kunne genanvendes, siger Ryan d’Arcy Metcalfe.

Tester plasten
Ved et forsøg på kyststrækningerne omkring Thisted blev der indsamlet et tons plast, der nu udgør projektets prøveklud for, om støbningen af bænken kan ende ud i et fornuftigt resultat.

- Vi har overvejelser omkring, om genbrugsplasten er tilstrækkeligt hårdført til at bænken kan stå udendørs i frostvejr, eller om materialet sprækker. Derfor er vi også ved at teste hvad det gør ved robustheden, hvis vi tilsætter en andel ny plast til det genanvendte, siger han.

Efter indsamling blev plasten sorteret og sendt til Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager, der står får at nedbryde plasten til brugbart granulat. Herefter skal sendingen transporteres til Dansk Rotations Plastic i Kalvehave på Sydsjælland, der skal foretage selve rotationsstøbningen af bænkene.

- Vi regner med, at de sidste tekniske ting omkring plastmaterialet og designet falder på plads på denne side af sommerferien. Så skal der laves en støbeform, og så regner vi med at kunne gå i produktion i sensommeren, siger Ryan d’Arcy Metcalfe.

Kommuner som kunder
I første omgang er bænken tiltænkt kommuner som supplement til bænke i parker, på stier og andre offentlige arealer. Allerede nu har en skære af nordjyske og en enkelt vestjysk kommune meldt sig som interesserede i projektet.

- Vi gider ikke overproducere bænkene, fordi det vil gå lidt imod projektets hensigt med genanvendelse. Så det er vigtigt for os, at vi har kunderne på plads, inden vi starter produktionen, siger Ryan d’Arcy Metcalfe.

I udviklingsgruppen er de ved at teste forskellige indfarvninger af plasten, så kommende kunder kan købe det look, der passer ind i deres lokalplan.

- Men faktisk tester vi også et neutralt look, hvor man kan se alle de granulerede typer plast som en slags mosaik. Det understreger også budskabet med genanvendelsen, og det går nogle kommuner også efter, siger han.

Bænkene forventes at stå i udvalgte kommuner i 2018.

Fakta om projekt Bænken og Spanden

  • Det indsamlede plast omdannes til en rotationsstøbt bænk med en indbygget skraldespand.
  • Projektet er et samarbejde mellem en række kommuner, Kimo Danmark (Kommunernes Internationale Miljøorganisation), Plastic Change, Plastindustrien, Dansk Rotations Plastic, Aage Vestergaard Larsen A/S og tegnestuen Krads.
  • Det første plast blev indsamlet til formålet i oktober 2016 af en række frivillige og via kommunernes egne strandresninger.
  • Ryan d’Arcy Metcalfe regner med, at de første bænke går i produktion i sensommeren 2017.
  • Projektet er støttet af Velux og Villum fondene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.332