3D-print i byggeriet: Nye hjørner skal udforskes
3D-printede råhuse popper op alle steder, og mange har set videoer, hvor store robotarme stryger sig i firkantede formationer og bygger stellet til et hus på et døgns tid. Men måske er det ikke alt, hvad 3D-print kan bidrage med i byggebranchen.
Et projekt på Teknologisk Institut er lige nu ved at afsøge, om der er andre og nye muligheder inden for potentialet af printede betonkonstruktioner på byggepladserne.
- Lidt flabet sagt, så er råhuset det nemmeste at lave med 3D-print. Med vores projekt er målet at finde ud af, hvordan vi kan udvikle nye metoder til robotbaseret 3D-print af elementer til byggeindustrien. Vi ser på, om 3D-print kan øge produktiviteten i byggeriet - men i høj grad også, om teknologien åbner for nye arkitektoniske muligheder, som vi ikke har i dag, siger Thomas Juul Andersen, der er arkitekt, faglig leder på Teknologisk Institut og projektleder for gruppen bag projektet.
Forskellige delprojekter Projektet er cirka halvvejs i sin budgetterede levetid og arbejder indtil videre med flere delprojekter, der hver især undersøger sit hjørne af temaet 3D-print i byggebranchen. Arbejdsgruppen kigger både på materialer, softwareudvikling, og hvordan robotterne kan tilpasses arbejdet på byggepladsen.
- I udlandet ser vi, at de satser på maskiner, der er større end det hus, der bygges. Vi tror nok mere på at printe elementer ved brugen af mindre robotter, der printer i en fabrikshal eller direkte på byggepladsen, siger Thomas Juul Andersen.
Et af delprojekterne går ud på at udvikle nye værktøjer til allerede eksisterende industrirobotter.
- Vi påmonterer forskellige typer af værktøjer på en standardrobot for at forske i, hvad vi kan med forskellige dysefunktioner. Pointen er, at vi arbejder med de robotter, der allerede står ude i industrien i stedet for at udvikle nye, kæmpestore anlæg. Det gør det også mere spiseligt, hvis de skal præsenteres for dem, der rent faktisk skal bruge og investere i dem, siger Thomas Juul Andersen.
Konservativ kliché
Det store spørgsmål er så, om byggebranchen er klar til 3D-print og automatiseret assistance på landets byggepladser. Det har tidligere været debatteret, at der hersker en konservativ tilgang til robotteknologi på byggepladserne, og at denne sektor derfor halter efter andre områder.
Men det giver Thomas Juul Andersen ikke meget for.
- Det er efterhånden en kliché, at byggebranchen ikke er klar til nye teknologiske muligheder i deres arbejde. De er skeptiske af en god grund, fordi de stadig skal leve op til en lang række regler, love og standarder i byggeriet og er i tvivl om, teknologien kan gøre det muligt for dem at efterleve alle de krav. Men vi oplever, at de meget gerne vil være med til at udvikle ny teknologi, der giver mening for dem, og de krav de skal efterleve, siger Thomas Juul Andersen.
Projektet forventes at løbe til 2018.