23948sdkhjf

Århundredets våbenhandel og industrisamarbejde

Klumme: Valget af kampfly befinder sig stadig i en fase, hvor der skal træffes beslutning om typen. Industrien sukker efter, at politikerne skal beslutte sig for, om det bliver Boeings F18 Super Hornet, SAAB’s Griben Next Generation eller Lockheed Martins Joint Strike Fighter, der fremover skal bruges i det danske flyvevåben.
Klumme af direktør Anton Villadsen, CenSec – Center for sikkerhedsindustrien i Danmark

For CenSecs medlemmer, som typisk er små og mellemstore virksomheder, er det vigtigt, at politikerne vælger dét fly, der kaster mest af sig med hensyn til industrisamarbejde, produktion, viden og ny teknologi – særligt nu, hvor mange virksomheder kæmper for at overleve, og hvor arbejdsløsheden stiger og stiger.

SAAB og Boeing har begge aftaler om modkøb på 100 % af købssummen. SAAB har desuden lagt 80 % oveni, som kan bruges til civil produktion. Det betyder milliardordrer til de danske virksomheder.

Falder valget på Lockheed Martin, er der ingen aftaler om modkøb. Joint Strike Fighter er et udviklingsprojekt, som en række danske virksomheder deltager i, og derfor er der ikke noget krav om modkøb.

Der er ingen tvivl om, at det optimale valg for CenSecs medlemmer er SAAB eller Boeing. Det vil betyde travlhed i og udvikling af virksomhederne, og det vil også betyder flere nye arbejdspladser og udvikling af nye kompetencer.

Uanset hvilket fly der bliver valgt, bør man grundigt overveje, de konsekvenser valget har for dansk industri. Men industrien har brug for en afklaring. Hvem skal levere det nye kampfly? Og hvilke investeringer skal der til i forhold til fx produktionsudstyr og medarbejdere?

Falder valget på Lockheed Martins Joint Strike Fighter, bliver den største udfordring for de danske SMV-virksomheder at komme med i projektet. De skal først og fremmest i gang med at etablere nogle tætte samarbejdsrelationer med de virksomheder, der allerede er med i det. Men selv om det umiddelbart ser svært ud, så er det en udfordring, CenSec ikke er bange for at tage op.

Den 4. og 5. marts holder CenSec sin årlige konference. I år foregår det på Flyvestation Aalborg, og temaet er netop industrisamarbejde mellem danske og udenlandske producenter af forsvars- og sikkerhedsmateriel. En række danske og udenlandske virksomheder deltager på konferencen og fortæller om de erfaringer, de har med industrisamarbejde og de mange muligheder og udfordringer, det giver. For hvilke perspektiver er der for danske virksomheder? Og hvordan kommer man i gang?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109