23948sdkhjf

Energigennembrud på forårstopmøde

EU's stats- og regeringschefer har fredag besluttet at opstille bindende mål for brugen af vedvarende energi i EU. De bindende mål er helt centrale for den fremtidige europæiske energipolitik og for mulighederne for at reducere CO2-udledningen.
- Vi kan med glæde konstatere, at det er lykkedes at nå til enighed om nogle af de energipolitiske virkemidler og ikke kun om europæiske klimamål. Her er det positivt, at der er taget et stort skridt med et bindende mål for vedvarende energi i EU. Målet om 20 procent vedvarende energi i 2020 betyder, at det nu ikke længere kun er op til den kvoteomfattede industri at finansiere klimamålsætningen. Vi har arbejdet intenst for at sikre bindende mål i EU, som samtidig kan sikre en øget efterspørgsel efter danske kernekompetencer inden for vedvarende energiteknologier, siger adm. direktør Hans Skov Christensen, DI.

Det er aftalt, at de kommende byrdefordelinger for vedvarende energi og CO2-udledning skal tage hensyn til medlemsstaternes nuværende udgangspunkter samt hvor meget af den CO2-fri a-kraft, det enkelte land investerer i.

- Nu står EU-landene tilbage med en svær opgave om byrdefordelingen. I de kommende politiske drøftelser om fordelingen har det stor betydning, at Danmark ikke begår tidligere tiders fejl og accepterer en isoleret set høj dansk byrde. Vi skal - som statsministeren siger - ikke straffes, fordi vi allerede har investeret i energirigtige løsninger og i dag får 15 procent af vores energiforsyning fra vedvarende energi, siger Hans Skov Christensen.

Desværre kunne medlemslandene ikke nå til enighed om en strategi for et mere velfungerende energimarked.

- Vi havde gerne set, at der også blev gjort fremskridt for at skabe et velfungerende fælles europæisk energimarked. Men hele diskussionen om markedsudvikling er blevet sparket til hjørne. Det positive er dog, at der ikke er sket en afvisning, og at EU-Kommissionen nu vil præcisere, hvordan vi kommer videre med udviklingen af energimarkedet. Samtidig konstaterer vi med glæde, at Det Europæiske Råd bakker op om EU-Kommissionens satsning på forskning i nye energiteknologier. Kun på denne måde bliver det muligt at realisere målsætningerne på en omkostningseffektiv måde, siger Hans Skov Christensen.

Langt mere opløftende er det, at Det Europæiske Råd gav grønt lys for den handlingsplan, der skal reducere de administrative byrder, der udspringer af EU-regulering, med 25 procent inden år 2012.

- Set med danske øjne er det meget positivt, at der nu er blevet vedtaget et EU-mål om at reducere erhvervslivets administrative byrder. Et sådant mål er helt nødvendigt for at forbedre erhvervsklimaet, og det er et nødvendigt supplement til den målsætning, som den danske regering allerede har sat sig, udtaler Hans Skov Christensen.


Kilde: Dansk Industri / http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098