De omdanner plastafklip til granulat
Kan man genanvende fint trådet plast?
Sådan lød spørgsmålet, da RC PLAST i Varde startede i 80’erne.
Det lykkedes RC Plast at etablere et anlæg, som findeler plastmaterialer, og som derefter varmer materialet og laver nye plastgranulater af det.
Siden har anlægget sørget for genanvendelse af titusinder af tons polyethylen og polypropylen. Det startede med pressenninger og rester af stof til engangsbleer. I dag kommer der mange andre plastmaterialer gennem RC Plasts tre produktionslinjer. Transportbåndene flytter plast i trådet og fast form i alle størrelser og farver.
- Vi skal bare have styr på, hvad vi fylder i anlæggene, så vi får nogle ensartede slutprodukter, siger direktør Michael K. Nielsen.
Firmaets regenerering af plast betyder, at dyre og CO2-tunge råvarer bliver genbrugt.
- Vi får nogle store partier af materiale. Det er tit nogle rester eller fraklip, som skal regenereres. Vores leverandører kan levere store mængder, som er ensartede. Det er det vi søger, siger han.
RC Plast har sørget for, at det meste af processen foregår automatisk. Der er produktion dag og nat. I lagerhallerne ligger 5-6 meter høje stabler af polymer-materialer. En stor del af det er afklip fra ble-produktion.
Kan erstatte ny-varer
Materialerne klippes ned i mindre stykker, så smeltes det til en masse, som passerer et mekanisk filter. Det sorterer urenheder fra, som er mere end 100 µ. Derved når RC Plast frem til en ny råvare, som ifølge firmaet er lige så god som en ny vare.
- Vores kunder får en regranulat, som kan erstatte en ny vare 100 procent. Desuden er der ensartet fra gang til gang. De får altid den samme vare, siger Michael K. Nielsen.
RC Plast foretager selv relativt enkle laboratorietest for at kontrollere, om granulaterne holder sig inden for specifikationerne.
- Vi tænker også på at etablere et større laboratorium for at kunne udføre mere komplicerede målinger. Der bliver større og større krav til målinger og dokumentation, siger Michael K. Nielsen.
15.000 tons om året
Medarbejderne fylder kæmpe tragte på de tre linjer med plastmateriale, og så kører processen automatisk med nedklipning, opvarmning og opskæring til granulat.
Hvert år kommer der 15.000 tons råmaterialer ind, og de resulterer i 15.000 tons termoplast granulater. Der bliver eksempelvis lavet mange vasketøjskurve ud af RC Plasts granulat.
- Meget af det vi leverer, ender i sprøjtestøbeprocesser, siger Michael K. Nielsen.
I den mere kulørte afdeling har RC Plast også leveret granulat til Mellemøsten, som skulle bruges til at lave små, transportable bedetæpper.
Granulat efter behov
RC Plast kan fremstille råvarer efter behov.
- Vi kan lave ren polyethylen, ren polypropylen eller en kombination af de to, og vi kan indfarve og tilsætte forskellige additiver, som giver plasten de ønskede egenskaber, for eksempel slagstyrke, siger Michael K. Nielsen.
Leverandørerne er koncentreret i Danmark og omgivende lande, men RC Plast får også materiale så langt væk som fra USA. Det hænger sammen med, at den leverandør savner andre muligheder for at genbruge sit restmateriale.
Det færdige granulat bliver leveret til en lang række kunder. Det meste, omkring 80 procent, går til eksport.