23948sdkhjf

Markante stigninger på plastpriser skaber uro på markedet

Priserne på tekniske plasttyper som polyamid er kun gået én vej i 2017 med prisstigninger på over 20 procent. Ifølge rygter i plastbranchen skyldes stigningerne blandt andet interne forhold i Kina, der har skruet ned for produktionen af visse basiskemikalier.

De første måneder af 2017 har været en barsk omgang for de danske plastimportører og sprøjtestøbevirksomheder, som i dén grad kæmper med høje priser på især tekniske plasttyper som polyamid, styren-baserede materialer og butylen-holdige materialer.

Prisen på førstnævnte er eksempelvis steget med over 20 procent hen over to måneder i foråret, har distributøren Plastcom oplevet.

Læs mere side 44-47 i Magasinet Plast: http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/72/

- De stigende priser er et fænomen, som mange taler om. Også selvom vi ikke kan se det så tydeligt i statistikkerne endnu. Typisk stiger og falder priserne på tekniske plasttyper som polyamid løbende hen over et år, men her taler vi altså en +20 procents prisstigning på to måneder, forklarer Lars Kaufmann, administrerende direktør i Plastcom.

Også hos sprøjtestøbevirksomheden Bogense Plast bekræfter produktions- og logistikchef Anja Drewsen, at priserne på de tekniske råvaretyper kun er gået én vej i 2017.

- Det er en markant stigning. For nogle af vores plasttyper helt op til 16 procent, siger Anja Drewsen.

Pilen peger mod Kina
Priserne på polyethylen, polypropylen og andre typer basisplast justeres typisk én gang om måneden. Oftest med udgangspunkt i olieprisen, men også i forhold til kapaciteten i markedet. Udføres der eksempelvis vedligehold på et af de store anlæg i USA, Europa eller Kina, kan det ligeledes få månedsprisen til at stige på grund af lavere udbud.

Priserne på basisplasttyperne har været svagt stigende det sidste års tid, men ifølge Lars Kaufmann - der også er formand for Plastindustriens Råvaresektion - er det de stigende priser på tekniske plasttyper, som for alvor skaber uro på markedet.

Meget tyder på, at de voldsomme prisstigninger på polyamid blandt andet skyldes interne forhold i KINA, verdens største plastproducent, hvor en stor del af basiskemikalierne til polyamid-fremstilling produceres.

- Som jeg har læst det i nogle branchetidsskrifter, har en række regioner i Kina mere eller mindre lukket ned for kemikaliproduktionen, fordi myndighederne har stigende fokus på luftforurening og derfor har indføjet et maksimum på udledninger, forklarer Lars Kaufmann.

Han henviser blandt andet til en artikel i det tyske tidsskrift KI Zeitung. Her henvises der til forlydende om, at den kinesiske regering har sænket grænseværdierne for svovludledninger fra olieraffinaderier fra 50 til 10 ppm (parts per million).

Lars Kaufmann fortæller, at han for nylig haft besøg af en sydkoreansk leverandør, som ligeledes kunne berette om stigende priser på basisplastprodukter på det asiatiske marked. Hvilket ifølge den koreanske leverandør også kunne tilskrives interne forhold i Kina.

Kompliceret global prissætning
Lars Kaufmann understreger dog, at de interne forhold i Kina ikke er hele forklaringen. Prissætningen på plastråvarer på det yderst globaliserede plastmarked er en kompliceret størrelse, hvor også udbud og efterspørgsel i de forskellige regioner samt vedligehold på nogle af de store produktionsanlæg ligeledes influerer på prisen.

Også Anja Drewsen fra Bogense Plast har hørt, at interne kinesiske forhold er medvirkende til, at priserne på teknisk plast er røget i vejret. Det samme har en anden branchekilde - der ønsker at være anonym - som Magasinet Plast har talt med.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.308