Plast og metal hæfter ved ‘magisk’ nanoteknologi
Limning af plast på metal kan være en svær opgave. Men forskere ved Aarhus Universitet med ekspertise i overfladekemi har fundet en metode, hvormed man etablerer en vedhæftning helt nede på det molekylære niveau. De har startet virksomheden RADISURF, som videreudvikler teknologien.
Der er tale om en kemisk binding mellem metal og plast.
- Vores teknologi betyder, at producenter kan lave stærkere, lettere og billigere hybride komponenter af metal og plast, siger Mikkel Kongsfelt, direktør for RadiSurf.
Metoden er ikke i fuld produktion endnu. RadiSurf kører en række forsøg med prototyper for forskellige virksomheder.
- De kunder, vi arbejder sammen med, er kunder, hvor vedhæftningen er så kritisk i deres produkt, at de er villige til at investere ekstra i det. Det er for eksempel til elektronik, der skal bruges i hårde miljøer. Det er også inden for medico, hvor det er vigtigt, at man har en hundrede procent tæt samling for ikke at få bakterievækst mellem emnerne. Vi leverer forskellige prototyper til dem, siger Mikkel Kongsfelt.
RadiSurf arbejder sammen med flere danske, tyske og svenske kunder om at udvikle teknologien til deres anvendelser.
Nanotyndt lag
Tricket er, at RadiSurf opbygger et nanotyndt lag af polymer på metallet svarende til det polymer, som det skal limes sammen med.
- Vi opbygger et lag på 50-100 nanometer. Så kan man udføre sprøjtestøbning eller for eksempel 3D-print direkte på det lag, og så er tingene limet solidt sammen. Vi hæfter det tynde lag på blandt andet ved at sende strøm gennem metallet. Det laver en kemisk forbindelse mellem polymerlag og metal. De præcise metoder afhænger af, hvilket metal man anvender, siger Mikkel Kongsfelt.
For at få en god limning skal metaloverfladen være rengjort og poleret. Det giver mulighed for at polymeren kan hæfte sig på metallet.
RadiSurf bygger primer-laget i flere trin. Først opbygges et tyndt polymerlag på metallet i en opløsning med monomerer. Disse monomerer bygges sammen til polymer-børster på metaloverfladen. Det er disse polymerbørster, som den efterfølgende polymer sætter sig fast på.
Fordi der er tale om så tynde lag, er materialeforbruget meget minimalt.
Produktion
RadiSurf regner med, at der vil blive en egentlig produktion i år eller næste år.
- Vi håber at have de første produkter i slutningen af 2017 eller i starten af 2018. Det er baseret på nogle af de projekter, som vi gennemfører lige nu, siger Mikkel Kongsfelt.
Produktionen vil foregå på én af to måder: Enten som produktion hos RadiSurf. Det vil typisk dreje sig om små emner i små serier. Eller som produktion hos kunden på licensbasis. Det vil typisk være store, ikke let håndterbare emner.
RadiSurf ejes af fire forskere ved Aarhus Universitet. Desuden har Borean Innovation en aktie-post.