23948sdkhjf

Stort marked for kvalitetslyttere

Markedet for vinylplader er eksploderet de seneste år. Danske Nordsø Records vil erobre det nordiske marked

VINYL: Ved første øjekast virker det ikke som verdens bedste forretningsidé. At købe maskiner og produktionsudstyr for adskillige millioner kroner for at fremstille LP’er af vinyl - musikformatet der (næsten) forsvandt, da CD’en tog over i 1990’erne.

Men når man først falder i snak med Henrik Krogh Damm og Michael Hjort, så virker ideen pludselig ret gennemtænkt og med en klar businesscase i ryggen.

Produktionen af vinylplader er vokset globalt i de sidste 10 år, og i disse år trykt op mod 40 millioner LP’er verden over. En stor del af den vinylproduktionen foregår i de tidligere østlande, eksempelvis Tjekkiet og dem vil de ikke konkurrere med i Nordhavn.

- Vi skal levere high-end kvalitetsvinyler. Vi hverken kan eller vil hamle op med de store traditionelle vinylpresse-fabrikker, hvor gamle fuldautomatiske anlæg spytter vinyler ud på stribe. Til gengæld leverer vi høj kvalitet, tager musikerne med ind i produktionen. Man kan sige, at hvor de store fuldautomatiske vinylfabrikker i udlandet er webshops, så er vi den fysiske butik, hvor du får vejledning undervejs i hele processen. Vi vil gerne være musikkens svar på et mikrobryggeri, siger Henrik Krogh Damm, ejer og direktør i Nordsø Records.

Trioen bag Nordsø Records - Henrik Damm Krogh, Michael Hjort og Helle Bonnesen- kommer med hver deres baggrund og kompetencer, men fælles er en kærlighed til musik, vinyl og en god portion teknisk og forretningsmæssig erfaring - læsebrillerne sidder godt monteret på både Michael og Henrik.

Henrik Damm Krogh har en baggrund som revisor, men har været iværksætter og virksomhedsejer igennem mange år. Michael Hjort - bedre kendt som ‘No. 1’ i virksomheden - står for den tekniske og produktionsmæssige del af butikken. De to mødte hinanden i forbindelse med et projekt på Roskilde Festival for snart 17 år siden, og nu har de forenet deres passion i Nordsø Records sammen med Helle Bonnesen, der kommer med 20 års erfaring inden for marketing og strategi.

De vinylelskende producenter vil hellere kassere en LP for meget end for lidt. I et hjørne står en hel palle med kasserede vinyler. Ofte er der slet ikke noget i vejen med lyden på LP’erne, men den kasseres alligevel på grund af udseende.

- Det kan være en plet, en ridse eller andet, som ikke kan høres, når den afspilles, men som vil irritere mange vinylfanatikere. Samtidig bruger vi kun virgin-vinyl granulat - vi genbruger altså ikke den vinyl, der bliver skåret fra undervejs i processen til nye plader. Men vi samarbejder med et jysk plastfirma, som vil bruge den brugte vinyl til et bæredygtigt haveprojekt, siger Michael Hjort.

I princippet kan Nordsø Records fremstille helt ned til en enkelt vinylplade, men det bliver en dyr affære, så typisk ligger oplaget på mellem 100 og 1.200 stykker ad gangen.

Ambitioner rækker længere

Lige nu handler det for Nordsø Records om at slå sit navn fast i Danmark, levere et oplag på under 30 dage, og så få sat ordentligt gang i maskine nummer to, som pt. ikke kører fast i produktionen.

- Vi vil gerne ansætte en mand mere til at betjene maskinen på daglig basis, så vi kan koncentrere os om udvikling og sparring med kunderne, siger Henrik Damm Krogh.

Ambitionerne er ikke begrænset til Danmark. Nordsø Records er for hele Skandinavien.

- Vi vil gerne være den foretrukne producent af højkvalitetsvinyler i Norden. Vi har allerede trykt tre norske udgivelser og håber at kunne udvide til Sverige og Finland på sigt, siger Henrik Krogh Damm.

Udefra ser produktionslokalerne ret almindelige ud, men når man åbner døren, bliver du mødt af rockmusik på anlægget og persiske tæpper på gulvet. Der er kun få meter fra vinylpresserne til en lille scene, som musikerne kan låne, når de skal fejre udgivelsen af deres nye dansk producerede albums.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079