3D-printer gav frihed og besparelser
Teledyne Reson A/S i Slangerup er én af verdens førende udviklere og leverandører af højteknologisk sonarudstyr. De designer og producerer dyrt udstyr til opmåling og kortlægning af havbunden til 3D-skanning af strukturer under vandoverfladen, eksempelvis havneanlæg, bropiller og lignende.
Kundekredsen er global og består primært af virksomheder der tilbyder opmålinger og kortlægning, havforskningsinstitutter, myndigheder samt militær.
- Oprindeligt investerede vi i vores første 3D-printer for at få mere frihed i udviklings- og designprocessen, men vi kunne hurtigt konstatere, at printeren i langt større udstrækning skabte værdi i produktionsleddet. Vi har små serieproduktioner af avanceret udstyr, dele som vi kun bruger mellem 50-100 af om året. Det har vist sig at være væsentlig mere rentabelt at printe enhederne, fortæller Niels Stissing Jensen, ingeniør hos Teledyne Reson A/S.
Få timer fra tegning til produkt
Ved at producere plastikemnerne I 3D-printeren opnår den nordsjællandske virksomhed både besparelser i produktionen, og de undgår en tung lagerbinding. Det betyder fleksibilitet i udviklingsfasen, og ingeniørerne undgår også at skulle vente dage på opstilling og programmering af bearbejdningsmaskiner.
I dag tager det kun få timer fra tegning til færdig produkt. Og med 3D-printeren kan medarbejderne printe både større, hurtigere og mere præcist og samtidig også i stærkere og flere materialer som bl.a. polykarbonat og ASA.
Potentialet er bredt
Spørger man Niels Stissing Jensen om potentialet ved 3D-print, er der ingen begrænsninger at spore. Èn ting undrer dog ingeniøren hos den globale sonarvirksomhed.
- Jeg undrer mig over, at 3D-print ikke er langt mere udbredt som produktionsmetode. Umiddelbart tænker jeg, at en stor del af de højteknologiske virksomheder, der i dag producerer små serier af nicheudstyr, kunne få enorm glæde af at have en 3D-printer inhouse. Her tænker jeg især i processen fra idé til færdig og funktionel prototype, der fra time til time er klar til at sætte i produktion. Og med den nøjagtighed og funktionsdygtighed, 3D-printerne leverer, tænker jeg, det vil generere langt større smidighed og plads til kreativitet i mange forskellige brancher, fortæller Niels Stissing Jensen.