23948sdkhjf

Thermo Fisher Scientific blåstemplede dansk fabrik

Plaststøbefabrikken i Kamstrup er i dag så trimmet, at den kan producere billigere end Thermo Fisher Scientifics fabrikker i Mexico og Kina

Thermo Fischer Scientific bliver i Kamstrup ved Roskilde. Det tør Thermo Fisher Scientifics danske direktør Torben Strand godt love.

Men havde man spurgt ham for nogle år siden, så havde fremtiden for fabrikkens 360 ansatte, 70 støbelinjer og 1.300 forskellige produkter til laboratoriebrug været lidt mere usikker.

For da amerikanske Thermo Fischer Scientific i 2006 blev ejere af Nunc A/S - og dermed fabrikken i Roskilde - rullede de kritiske spørgsmål i konstant hastighed over Atlanten med kurs mod Torben Strand.

- Vores ejere nævnte altid, hvor dyrt det var at producere i Danmark. Derfor tog vi kampen op for at vise, at det rent faktisk kan lade sig gøre at producere her i Roskilde til den rigtige pris, siger Torben Strand, som satte gang i en større optimering af fabrikken i Roskilde.

Prisen skulle ned
Med andre ord skulle produktionsprisen pr. produceret enhed ned, hvis Roskilde-fabrikken fortsat skulle være en plet på Thermo Fisher Scientifics verdenskort. Den opgave skulle løses på en fabrik, der på selve støbelinjerne rent faktisk var langt fremme med automation. Derfor skulle gevinsten høstes andre steder.

- Vi satte målrettet fokus på vores største udfordringer og barrierer og arbejdede på at flytte os markant på få områder af gangen. For os var ’oplevelsen af kvalitet i bred forstand’ blandt andet en barriere for vækst. Efter at have kortlagt alle de berøringspunkter, vi har med vores kunder, stod det klart, at der var mange steder, vi kunne forbedre kundens oplevelse. Og efter en målrettet indsats blev oplevelsen af kvalitet en parameter, der understøttede vækst, forklarer Torben Strand.

Midlerne til at nå målet var blandt andet automatisering af de administrative funktioner og ikke mindst kontrol- og kvalitetssikringen fra indkøb til færdigt produkt. Og projektet rakte fra både behandling af reklamationer til egenkontrol i produktionen.

- Vi havde utrolig meget manuel registrering og dokumentation, og en stor del af det har vi fået automatiseret. Vi indførte som del af det her kontrol med scanner og stregkoder. Hvis en beholder skal tømmes for eksempel som en del af line clearance, så skal der scannes, når arbejdet er gjort, og i dag har vi sat stregkoden i bunden af beholderen, så man rent faktisk ikke kan gøre det forkert. Hvis medarbejderne ikke scanner de rigtige gange og steder i løbet af processen, så kan kassen med produkter simpelthen ikke scannes ind til næste step i processen, giver Torben Strand som eksempel på anvendelse af teknologi, der kan være med til at opdrage medarbejderne til at følge de procesbeskrivelser, som er aftalt.

Tre nye linjer
At missionen lykkedes for medarbejderne i Roskilde stod klart i 2014, hvor Thermo Fisher Scientific på en helt ny produktionslinje kunne hamle op med konkurrenter som Greiner og Corning og samtidig være billigere end Thermo Fisher Scientific egne fabrikker i Kina og Mexico i totale produktionsomkostninger pr. enhed.

- I 2014 var vi i stand til at konkurrere globalt med vores andre produktionssites, og det betød naturligvis rigtig meget, forklarer Torben Strand, som har skåret markant i medarbejderstaben gennem hele processen.

I 2009 var der 560 ansatte i Thermo Fisher Scientific i Roskilde, i 2014 var der 360 ansatte, og de producerede samme mængde emner på maskinerne. Til gengæld kan de 360 ansatte regne med, at de også har et job i fremtiden.

Centrallager i Belgien
I kølvandet på den store forandringsbølge i Roskilde valgte Thermo Fisher Scientific at investere 100 millioner kroner i Roskilde over en to-årig periode. De penge bruges til tre nye linjer til en pris mellem 15-18 millioner kroner pr. linje, samt udvidelse af gammabestrålingen, ny lagerhal og investeringer i energieffektiviseringer.

I følge Torben Strand er den danske fabriks strategiske vigtighed for Thermo Fisher Scientific igen blevet bekræftet og styrket, og det skyldes ikke mindst satsningen på gammabestrålingsanlægget. Samtidig er der god økonomi i det danske produktionssite, der hvert kvartal sælger for 100 millioner kroner internt i Thermo Fisher Scientific til levering på centrallager i Belgien.

- Vi har et strategisk vigtigt site, hvor nedlukning slet ikke er et emne, for jo mere effektiv du er, jo sværere er det lukke dig, slår Torben Strand fast.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.339