Nyt center for industriel 3D-print på vej
Centeret, som åbner i slutningen af 2017, skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i metal i produktionen i Danmark. På verdensplan spår Deloitte, at markedet for 3D-print vil stige til mere end 20 mia. dollars i 2020. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
- Med centeret vil vi hjælpe virksomhederne med at skabe det industrielle gennembrud for 3D-print i Danmark. Teknologien benyttes allerede nu flere steder til prototyper, men potentialet for at implementere 3D-print i produktionskæden er lige så stort, hvis ikke endnu større, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.
I løbet af produktionscenterets første år sigter Teknologisk Institut efter at producere mere end 3.000 3D-printede komponenter samt at uddanne mere end 500 ingeniører, designere og ledere i teknologien. Med industriel 3D-print kan man printe unikke emner i for eksempel metal, og teknologien indeholder ifølge Teknologisk Institut en række fordele inden for design, produktionstid og pris, som passer til kundernes stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.
En af de første virksomheder, der er parat til at uddanne medarbejderne er Danfoss, der som partner i det nye center ser en række strategiske fordele ved at opkvalificere kompetencerne inden for 3D-print.
- Vi tror på, at 3D-printprocesserne vil blive industrialiserede inden for de nærmeste år. Ved at bruge denne teknologi i produktionen kan vi nedsætte vores omkostninger, og derfor har vi brug for uddannede medarbejdere, der er parate til at eksekvere, siger Werner Stapela, global head of additive design & manufacturing, Danfoss.
Hos Grundfos har man i flere år arbejdet med 3D-print i metal og ser teknikken som en måde at optimere virksomhedens produktion. Med involveringen i 3D-print centeret vil Grundfos gøre metalprint operationelt i virksomhedens produkter.
- Grundfos ser 3D-print som en fremtidig produktionsmetode, og for os handler det om at være klar til dette og undersøge de nye muligheder inden for proces og design. Vi forventer, at 3D-print kan skabe radikale forandringer i måden, vi producerer, som vil bibringe øgede konkurrencefordele siger Thorsten Brorson Otte, manager for additive manufacturing hos Grundfos.