Det sker: Mangel på arbejdskraft har alvorlige konsekvenser
Dygtige medarbejdere er en forudsætning for at få en virksomhed til at vokse og blomstre. Det gælder også i de metal- og maskinindustrielle virksomheder, hvor produktionsgulvet gradvist udfyldes med mere og mere avancerede maskiner, som kræver stadig dygtigere produktionsfolk til at få det optimale ud af maskinerne.
En tredjedel har søgt forgæves
Flere og flere virksomheder i branchen oplever dog, at det er umuligt at rekruttere de medarbejdere, virksomheden søger efter.
En undersøgelse foretaget af DI i februar 2017 blandt 123 metal- og maskinindustrielle virksomhedsledere bekræfter, at situationen er alvorlig. Blandt disse virksomheder har 9 ud 10 haft behov for at rekruttere nye medarbejdere i løbet af det seneste år. Næsten en tredjedel af disse virksomheder har oplevet, at rekrutteringen var forgæves. De fleste af virksomhederne har søgt forgæves efter et sted mellem to og fem medarbejdere.
Det er primært faglærte medarbejdere, virksomhederne har søgt forgæves efter. Også mange virksomheder har søgt forgæves efter højtuddannede medarbejdere.
Mange konsekvenser af arbejdskraftsmangel
Situationen er alvorlig og har konsekvenser for virksomhederne. I langt de fleste af virksomhederne er overarbejde hos andre ansatte en del af løsningen, når det ikke lykkes at rekruttere nye medarbejdere. I en del tilfælde har virksomheden valgt at besætte stillingen med en person på et lavere end det ønskede kvalifikationsniveau, eller der er gjort brug af vikarer.
For en række virksomheder har den forgæves rekruttering betydet, at projekter er blevet udskudt. Endvidere er der også virksomheder, der tilkendegiver, at den forgæves rekruttering har betydet mistede ordrer eller outsourcing af produktion, både til danske og udenlandske leverandører. Enkelte virksomheder har også grebet til opkvalificering af de nuværende medarbejdere, når det ikke er lykkedes at rekruttere de medarbejdere, virksomheden har søgt efter.
I alle tilfælde er de konsekvenser, virksomhederne oplever, ressourcekrævende. Det tager tid og fokus fra at kunne servicere virksomhedens kunder bedst muligt og øge salget og produktionen.
Geografien har fået større betydning
Når der er kamp om de dygtige medarbejdere, kan geografien få større betydning. Det kan betyde, at det særligt er virksomheder beliggende i tyndest befolkede områder, der oplever rekrutteringsudfordringer, når de potentielle medarbejdere kan få et job, der ligger tættere på deres bopæl. I en undersøgelse foretaget af DI i efteråret 2016 tilkendegiver 30 procent af de metal- og maskinindustrielle virksomhedsledere, der har deltaget i undersøgelsen, at det i løbet af de sidste fem år er blevet sværere at tiltrække medarbejdere, der bor længere end 30 minutters transporttid væk fra virksomheden. Der er dog modsat også 10 procent af virksomhedslederne, der mener, at det er blevet lettere at tiltrække disse medarbejdere.
Synliggørelse er centralt
Skal vi fortsat have konkurrencedygtige produktionsvirksomheder i Danmark, er det afgørende, at flere unge uddannes til en fremtid i industrien. Der er allerede mange initiativer i gang, men ingen af disse hjælper på den korte bane, når en virksomhed står uden kvalificerede ansøgninger til en ledig stilling. I kampen om medarbejderne er det derfor vigtigt, at man som virksomhed fremstår attraktiv overfor de potentielle medarbejdere og formår at synliggøre de fordele, der er ved at arbejde lige præcis på denne arbejdsplads fremfor andre.
Der er også et stort potentiale i at forsøge at få fat i de personer, der har en uddannelse rettet mod industrien, men som af forskellige årsager i dag arbejder i andre brancher, eksempelvis efter en fyring i forbindelse med krisen.
Flere og flere virksomheder begynder at synliggøre virksomheden på de sociale medier, som er et godt sted at nå ud til mange potentielle medarbejdere i lokalområdet. I den seneste runde af DI’s virksomhedspanel svarer 35 procent af de metal- og maskinindustrielle virksomhedsledere i undersøgelsen, at de sociale medier helt konkret gør det lettere for virksomheden at rekruttere nye medarbejdere.
Søg hjælp fra professionelle
At rekruttere nye medarbejdere er tidskrævende, særligt når ledigheden er lav, og der er kamp om de gode medarbejdere. Derfor giver det for mange virksomheder god mening at søge hjælp fra virksomheder, der er specialiseret i rekruttering, og få hjælp til hele eller dele af rekrutteringsprocessen.
Hvordan vikar- og rekrutteringsvirksomheder kan hjælpe metal- og maskinindustrielle virksomheder til at finde de rigtige medarbejdere kan du blive klogere på, når Industrisamarbejdet inviterer til gå-hjem-møde den 7. juni i Århus. Her kan du møde medlemmer af VikarBranchen, som på baggrund af deres mangeårige erfaringer med at samarbejde med mange forskellige industrivirksomheder ved, hvad der virker, når man vil vinde kampen om medarbejderne. På mødet vil VikarBranchens medlemmer stille op med indlæg, hvor du blandt andet vil få inspiration til, hvordan man fremstår som attraktiv arbejdsgiver, og høre hvordan vikar- og rekrutteringsbureauer kan hjælpe med at finde de rigtige medarbejdere til din virksomhed.
Læs mere om arrangementet på Industrisamarbejdets hjemmeside.