23948sdkhjf

Dansk team vil udvikle fremtidens laserskæreteknologi

ROBOCUT-projektets vision er at udvikle en ny robotbaseret laserskæreteknologi, der kan udkonkurrere den nyeste state-of-the-art laserskæring.
Laserskæring er en udbredt industriel skæreteknologi. Rundt om i verden står omkring 40.000 effektive laserskæremaskiner og producerer masser af forskellige produkter i primært stål og aluminium. I Danmark findes ca. 500 laserskæremaskiner.

Ib Andresen Industri er én af de danske virksomheder, der har flest laserskæremaskiner - 12 stk., der hver især repræsenterer en investering på ca. 5-10 mio. kr.

Et kvantespring for laserskæring
- Vi var blandt de første i Danmark, der indførte laserskæring tilbage i 1983. Vi anvender teknologien på vore fabrikker i Danmark, Sverige og Thailand. Den nye teknologi, der skal udvikles i ROBOCUT projektet, kan blive et kvantespring for laserskæring, siger Lars Ryholl, direktør i Ib Andresen Industri og tilføjer.

Jens Vestergaard Boll, senioringeniør hos Grundfos, ser frem til, ”at vi med ROBOCUT-teknologien vil få spændende nye muligheder i vores produktion af kundetilpassede produkter”.

Projektet ledes af senioringeniør Flemming Olsen, IPU, der har mere end 30 års erfaring med teknologiudvikling og implementering inden for industriel laserteknologi, primært skæring og svejsning. Han fik den grundlæggende idé bag ROBOCUT-teknologien i 2006, da han var professor i laserteknologi på DTU. Forud for projektet er der gennemført et proof-of-concept projekt, der har bevist principperne bag idéen.

Nyt laserlaboratorium
ROBOCUT-projektet har også udenlandske forbindelser. Udover IPU, Grundfos, Ib Andresen Industri og den lille højt specialiserede producent af laserskæremaskiner til elektronikindustrien, Micronix, deltager to udenlandske partnere: Robotproducenten KUKA og bilfabrikken Volvo.

Aalborg Universitet står for forskningsdelen i projektet, der primært omfatter numeriske simuleringer og eksperimentelt arbejde. Til formålet etableres et nyt laserlaboratorium ved Aalborg Universitet.

Projektet har et budget på 23 mio. kr., og halvdelen af disse kommer fra Højteknologifonden. Varigheden forventes af blive fire år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14