Tekniske talenter skal konkurrere på Bornholmerfærgen
Rederiet Færgen vil i samarbejde med en række uddannelsesinstitutioner inspirere tekniske talenter ved at kåre fremtidens maritime håndværker.
- Emnet er vigtigt, fordi vi ved, at skibsophugninger risikerer at skabe store miljømæssige påvirkninger, ligesom selve arbejdet kan være farligt. Kan branchen få gode ideer til genanvendelse af materialer eller til alternativ anvendelse af udtjente skibe, vinder både miljøet, uddannelsesinstitutionerne og branchen som sådan. Som ansvarligt rederi er det selvfølgelig et scenario, vi meget gerne støtter op om, siger Hans Henrik Simonsen, driftschef i rederiet Færgen.
Konkurrencen tager udgangspunkt i den maritime industris samarbejdsprojekt Fremtidens Maritime Håndværker og lyder derfor samme navn. Omdrejningspunktet bliver en såkaldt innovationscamp, hvor 40 udvalgte elever fra en række tekniske uddannelsesinstitutioner i Danmark skal udvikle gode ideer. Campen finder sted fra mandag 12. juni til fredag 16. juni 2017 og lægger fra land på Bornholmerfærgen Povl Anker, mens den resterende del af forløbet foregår i Pedersker på Bornholm. Kåringen af fremtidens maritime håndværker sker på Postbåden Peter i forbindelse med Folkemødet.
For de deltagende uddannelsesinstitutioner rækker innovationscampens formål imidlertid ud over gode ideer og miljømæssige tiltag. Det fortæller projektleder fra TEC (Technical Education Copenhagen) Torben Jørgensen, som ligeledes håber på et andet væsentligt udbytte.
- Den maritime branches mangeårige vækst har skabt en generel mangel på faglært arbejdskraft. Samtidig har de tekniske uddannelsesinstitutioner brug for flere praktikpladser. Vi ved, at 40 procent af de ansatte i Det Blå Danmark er erhvervsuddannede, men alligevel er der i den maritime industri tradition for at få sine lærlinge fra de maritime uddannelser. Det paradoks og de barrierer håber vi på at kunne bryde ned med dette initiativ, fortæller Torben Jørgensen.
Innovation Camp 2017 og kåringen af fremtidens maritime håndværker er sat i søen af uddannelsesinstitutionerne TEC, Next Uddannelse København, SOPU, Mercantec og EUC Syd samt rederiet Færgen. Ligeledes er projektet støttet af Lauritzen Fonden.