Skrotbranchens værste år
Mængden af produktionsaffald til genvinding er faldet markant de seneste år som følge af lavkonjunkturen i dansk industri
Betydelig nedgang i aktiviteten i industrien kombineret med renere og mere effektiv industriel produktion og ikke mindst udflytning af tung produktion sætter genvindingsindustrien - skrothandlerne - under enormt pres. I modsætning til hvad man ellers skulle tro, falder affaldsmængden, og det betyder, at der er langt mindre at genanvende end for bare to år siden, skriver ErhvervsBladet.
Den samlede mængde affald, der kommer fra industrien til sortering i genvindingsindustrien til videre genanvendelse er faldet fra 2,9 mio. tons til 2,3 mio. tons, svarende til 22 pct. siden 2000. Og alene på jern- og metalskrot er mængden faldet med hele 34 pct. fra 1,1 mio tons i 2000 til 718.000 tons i 2002. Det viser Miljøstyrelsens såkaldte ISAG-statistik, der er en samlet oversigt over affaldsmængden i Danmark.
Direktør Kenny Jensby, Uniscrap- Markedet er hårdt presset. Det markante fald i affaldsmængden betyder, at vi i øjeblikket oplever, at aktørerne overbyder hinanden på indkøbspriserne. Vi står således over for en udvikling, hvor det totale marked mister volumen, og hvor de enkelte virksomheder oplever stigende pres på dækningsbidraget, siger adm. direktør Kenny Jensby, Uniscrap, til ErhvervsBladet.
Indehaveren af Roskilde Jernværk, Erik Holmgaard Nielsen, følger trop med at kalde 2003 for det værste år nogensinde - eller i hvert fald i de 32 år han har været en del af skrotbranchen.
- Det er tydeligt, at mange må fusionere eller finde noget andet at lave, siger Erik Holmgaard Nielsen, til ErhvervBladet.
I branchen forventer man således, at de seneste års nedgang kulminerende med 2003 som det hidtil værste år i mands minde vil medføre en del lukninger og en række sammenlægninger. Der vil komme større og mere professionelle aktører i branchen.