Værkførerne skal have bedre svejseuddannelse
Hvis ventilationsanlægget ikke er indstillet korrekt, eller masken ikke forsyner svejseren med nok frisk luft, så risikerer mange ansatte i metal- og maskinindustrien at indånde svejsepartikler, der øger risikoen for lungekræft med op til 30 procent.
Det viser en sammenfatning af en række internationale undersøgelser som Kræftens Bekæmpelse har foretaget.
Hvis arbejdsmiljøet skal forbedres for de mange tusinde der hver dag arbejder med svejsning i industrien, så skal der etableres lovpligtige kurser for arbejdsledere og værkfører. Sådan lyder det fra Dansk Metal.
- Kravene til sikkerhedsforanstaltningerne ved svejsning er gode nok, men alt for mange virksomheder overholder ikke reglerne. De flytter ikke punktudsugningen med rundt, når de svejser på en stor konstruktion, eller der er ikke nok træk på udsugning, siger Jan Toft Rasmussen, miljøkonsulent i Dansk Metal.
Han forklarer, at de manglende sikkerhedsforanstaltninger skyldes en blanding af en indgroet arbejdskultur,
- Det er alle på arbejdspladsen, der er med til bryde reglerne, nogen gange fordi det opleves som besværligt at flytte udsugningen med rundt, eller fordi man stadig har en arbejdskultur, hvor det helst skal lugte lidt af svejserøg. Men i sidste ende er det ledelsens opgave at sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det er især arbejdslederne, for eksempel værkføreren der instruerer svejserne, som har et særligt ansvar, siger Jan Toft Rasmussen.
Lovpligtigt kursus
Dansk Metal har derfor et ønske om at få et særligt kursus til arbejdsledere der arbejder med svejsning.
- Vi ser gerne, at arbejdsledere får en lovpligtig kursus i skadevirkninger, sikkerhedsforanstaltninger ved svejsning, krav til ventilationsanlæg og friskluftforsynet masker og ikke mindst deres forpligtigelser med tilsyn, ligesom de skal uddannes i, hvordan de bedst instrueres medarbejderne, siger Jan Toft Rasmussen.
DI: Ikke nødvendigt med lov
Hos Dansk Industri (DI) vil man gerne være med til at slå et slag for et sundere arbejdsmiljø for svejsere, men kravet om en lovpligtig lederuddannelse er ikke vejen frem.
- Alle har et ansvar for at sikre, at reglerne bliver overholdt, især ledelsen. Men vi synes ikke, det er nødvendigt med en lovpligtig uddannelse til ledere. Det vil ramme skævt og være en ekstra byrde for mange virksomheder, som i forvejen har styr på svejsereglerne. Alle medarbejdere, der arbejder med svejsning, skal i dag have en lovpligtig svejseuddannelse, og det bør sikre, at reglerne overholdes, så der ikke er øget risiko for kræft, siger Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef i DI.
Automation giver renere luft
De øgede investeringer i automatisering og robotter har også en positiv betydning for arbejdsmiljøet.
- Vi oplever, at mange investerer i automatiske svejseløsninger, både de enkeltstående robotarme, men også hele anlæg, der kan svejse emner på samlebånd. De automatiske løsninger betyder, at det kun er nødvendigt med rumventilation og ikke punktudsugning eller åndedrætsværn, fordi medarbejderne ikke står tæt på. Så der opstår færre usunde miljøer, og det er positivt, siger Jan Toft Rasmussen.
Men automatiske svejseløsninger er endnu ikke i stand til at håndtere de store specialkonstruktioner, eksempelvis skibe, så der er brug for mere viden om de farlige svejsepartikler.
Vi er gået sammen med DI om at afholde et roadshow til efteråret med en række fyraftensmøder rundt om i landet, der skal få både arbejdsgivere og lønmodtagere til at være mere opmærksomme på at undgå de farlige svejsepartikler, siger Jan Toft Rasmussen.