23948sdkhjf

Muehlhan sætter nye standarder med malerrobot

Vindmølleindustrien world wide kan glæde sig til en ekstremt fleksibel, effektiv og nøjagtig medarbejder med en årskapacitet på flere hundrede vindmølletårne.
Selvfølgelig kan robotter male vindmølletårne. Det sker enkelte steder i verden. Men de kendte robotter til overfladebehandling af tårnsektioner til vindmøller er så store og uhåndterlige, at de kun vanskeligt kan flyttes fra det sted, de er installeret.

Nu har Muehlhans danske afdeling udviklet den første ultrakompakte - og ekstremt produktive - robot til overfladebehandling af vindmølletårne. På et døgn kan robotten pakkes i en container og køres eller flyves hen, hvor der er brug for den. Når den lige har fået pusten, er den parat til en årsproduktion på flere hundrede vindmølletårne.

Maler et tårn på en time
Konceptet passer perfekt til Muehlhans strategi om at være til stede som underleverandør world wide, hvor der produceres - og skal males - komponenter til vindmøller. Robotten opfylder kravene i certificeringerne ISO 9001 for kvalitet, ISO 14001 for miljø og OHSAS 18001 for arbejdssikkerhed og -miljø, som er standard for Muehlhans aktiviteter med overfladebehandling af vindmøller alle steder i verden.

Projektchef Per Bøggild hos Muehlhan A/S fortæller om robotten, at softwaren og laserstyringen er udviklet i samarbejde med en dansk virksomhed. Japanske Fanuc har leveret selve robotarmen. Robotten kan male en 35 meter lang tårnsektion på en times tid. Kvaliteten og tidsforbruget er ekstremt bedre, end hvad selv den dygtigste industrimaler kan præstere manuelt. Og robotten arbejder mere miljøvenlig end sin forgænger i jobbet, mennesket:

- Når tårnsektionen er sandblæst ned til blankt stål og afrenset efter sandblæsningen, påføres primer, coating og ydercoating i præcis de specificerede my-dimensioner. Robotten maler uden overlapninger og ned til plus eller minus nogle få my i den korrekte tykkelse fra den ene ende af sektionen til den anden. Det er vigtigt at undgå overlapning og for tykke eller for tynde lag, fordi malingen så kan krakelere. En dygtig industrimaler kan måske nå op på gennemsnitligt 70-80 % perfektion på en sektion, mens robotten rammer 100 % hver gang og døgnet rundt, siger Per Bøggild.

Robotten husker godt
Den høje kvalitet betyder, at hærdetider og forbruget af maling reduceres i forhold til, når der sprøjtemales manuelt. Det lavere forbrug af maling giver desuden væsentlige besparelser på udgifterne til rensning af luften i malekabinen - el og filtre - og dermed også en gevinst for miljøet.

Den første udgave af Muehlhans malerobot - flere er på vej til test og indkøring - arbejder indtil videre på virksomhedens 7.000 kvadratmeter produktionsanlæg ved Herning. Robotten, som sprøjetelakerer sektionerne udvendig, kører på skinner igennem de syv kæmpemæssige malehaller. Fra opgave til opgave i et programmeret produktionsflow, som naturligvis tager hensyn til de forskriftsmæssige hærdetider imellem hver påføring og til, at der skal renses dyser og skiftes coatingtype og foretages kvalitetskontrol.

- Med det nye set up kan vi sandblæse og færdigcoate 36 tårnsektioner om ugen svarende til 800.000 kvadratmeter overflade om året. Vi kan blande sektioner af forskellige dimensioner, uden at det går ud over produktionshastigheden, for robotten husker hver enkelt type sektion og skal bare have besked med et tryk på keyboardet, at nu kommer der en sektion eller ti eller måske 80 i en anden størrelse, efterhånden som vores kunde, i dette tilfælde Hendricks Industries, leverer dem til os, siger Per Bøggild.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078