Eksportforeningens nye formand: Succes kræver global tankegang
Henrik Mørkholt Sørensen er ny bestyrelsesformand i Eksportforeningen og administrerende direktør for pumpeproducenten Desmi Pumping Technology, og han er ikke i tvivl om, hvad danske industrivirksomheder skal fokusere på for at få succes ude på eksportmarkederne.
Det er et rendyrket internationalt syn på egen organisation og produktion.
- Man skal som virksomhed gøre op med, hvor man køber sine varer, hvor man producerer, hvor man designer, og hvor medarbejderne kommer fra. Der skal man turde kigge på hele verden og på den måde skabe en global tankegang i sin virksomhed hver gang, man tager en beslutning, siger Henrik Mørkholt Sørensen.
Han understreger, at man ikke er en global virksomhed, fordi man har kunder i Tyskland.
- Man er først global, hvis man erkender, at ens supply chain i nabolaget ikke nødvendigvis passer til behovet på et eksportmarked. Og så er logistikken omkring ens produkt og tilstedeværelse ude på markedet helt afgørende. De ting kan i sidste ende være mere afgørende end produktets mere målbare fordele, siger Henrik Mørkholt Sørensen, som med Desmi Pumping Technology har sat gang i en rejse mod at blive en global virksomhed.
Den rejse har for Desmi indtil videre skabt 17 salgskontorer spredt ud over kloden samt produktion i Kina, mens hovedkontor og montage til det europæiske marked stadig er samlet i Nørresundby.
Læs det gratis magasin Dansk Verdensklasse
Desmi-koncernen omsatte for 891 mio. kr. i 2016, og cirka 90 procent af omsætningen kommer fra eksport.
- Desmi er fortsat på en rejse mod at blive en global virksomhed, vi er ikke i mål endnu, men vi har på den rejse også kigget på, hvordan de større danske eksportvirksomheder og internationale virksomheder gør det her og får succes, siger Henrik Mørkholt Sørensen.
Danskere står sammen
For Eksportforeningens bestyrelsesformand er der ingen tvivl om, at potentialet for øget dansk eksport er stort i industrisektoren.
For danskerne og danske virksomheder har de evner og talenter, der skal til.
- Vi danskere har et godt ry og en høj troværdighed. Man forbinder os med kvalitet ude i verden. Produktmæssigt er vores kvalitetsomdømme på højde med Tyskland, men kigger du på den samlede kvalitet, som indeholder moral, fleksibilitet og projektstyring, så ligger vi endnu højere. På den måde er vores konkurrenceevne tårnhøj, selvom vi har stramme rammevilkår i Danmark, siger han og henviser også til det unikke sammenhold, som danske virksomheder viser ude i verden.
600 Eksport-medlemmer
I Eksportforeningen, som i dag rummer mere end 600 danske virksomheder, bliver klyngerne i høj grad dyrket. Eksportforeningens mål er at øge medlemmernes internationale salg.
Det sker blandt andet ved visualisering af mulighederne på de enkelte markeder og muligheder for finansiering, og så faciliterer foreningen, at medlemmerne møder andre eksportvirksomheder, de kan lære noget af.
- En af styrkerne ved danske eksportvirksomheder er, at vi har de her klynger, hvor vi står sammen og støtter hinanden. For Desmi har det været rigtig godt, for vi har i klyngerne haft mulighed for at udveksle information om markeder, og på messerne ude i verden står vi samlet, siger Henrik Mørkholt Sørensen.
På den måde er klyngerne ofte en nødvendighed for at trænge igennem ude i verden.
- Som danske virksomheder har vi globalt set små markedsandele, men vi har en evne til at tilpasse os og stå sammen. På den måde fylder vi mere, end vi egentlig burde i forhold til vores størrelse, og det er jo positivt, siger Henrik Mørkholt Sørensen, som på ingen måde prøver at tegne et billede af, at det er nemt at få succes ude i verden.
- Slet ikke. Vi er ude på markeder, hvor der allerede er konkurrenter, så man skal som dansk virksomhed både gribe og vinde markedet. Man skal ud og vise, hvad ens produkter kan, og at man kan levere, siger eksportforeningens bestyrelsesformand.