77-årige Birte sælger maskiner til Iran
Det danske firma Intercool har i mere end 50 år solgt mejerimaskiner til Iran fra firmaets kontor i Teheran. Firmaet ledes i dag af den 77-årige Birte Koed, som ved en tilfældighed i 1961 tog til Iran som nyuddannet lærerinde.
Historien om Birte Koed er blandt emnerne i den nyudgivne bog ‘Danske eventyr i Iran’, som er skrevet af journalisten Morten Hansted og udgives på Gyldendals Forlag.
Ny viden om Iran
Bogen fortæller også om nutidens forsøg på at komme ind på det iranske marked. Flere og flere flygtninge benyttes nemlig nu i danske virksomheders eksportindsats i Iran. F.L. Smidth er blandt den håndfuld danske virksomheder, som har genåbnet deres afdeling i Teheran, efter at landet for små to år siden indgik en aftale om en begrænsning af landets muligheder for at udvikle atomvåben.
Valbyvirksomheden satser både sine cementanlæg og på mineudstyr, da Iran har mange mineraler i undergrunden.
Også Novo Nordisk investerer stort i Iran, og bygningen af en ny fabrik er lige blevet indledt. I det hele taget har Danmark stolte traditioner i Iran.
‘Danske eventyr i Iran’ omtaler naturligvis opførelsen af Den Transiranske Jernbane, som et dansk ingeniørkonsortium byggede i 1930´erne og som regnes for en af dansk erhvervshistories kronjuveler. Men der fortælles også mere ukendte eventyr, eksempelvis om da en gruppe danskere i 1928 åbnede buslinier i det daværende Persien.
Nyt er det måske også, at danske vindmøllefabrikker leverede udstyr til Irans første vindmølleparker, da den teknologi holdt sit indtog i 1990´erne.
Birte Koed stod fast
Men ingen af de forskellige danske eventyrere har holdt ved så længe som Birte Koed. Hun kom i sin tid til Iran for at være en slags assistent for maskiningeniøren Jørgen Henriksen, der sammen med sin bror åbnede en handelsvirksomhed i Teheran i 1959.
Efter at have forsøgt sig med at sælge Aalborg-snapse til iranerne, specialiserede firmaet sig senere i at levere mejeriteknologi og har blandt andet været agent for Gram og Silkeborg Maskinfabrik. Sidstnævnte blev siden via diverse fusioner og opkøb omdøbt til SPX og er nu på amerikanske hænder.
Sælger for Primodan
Det betyder, at Birte Koed ikke længere kan sælge firmaets produkter, fordi amerikanskejede virksomheder er underlagt særligt skrappe sanktioner i handelen med Iran. Den tidligere lærerinde sælger i dag mest udstyr fra virksomheden Primodan i Vipperød ved Holbæk, hvor hendes gamle makker Jørgen Henriksen i dag er ansat. Han har for længst passeret de 80 år, så det er et par modne folk, der sørger for, at iranske mejerier kan få maskiner og reservedele.
Bogen giver et bredt indtryk af båndene mellem Danmark og Iran, og den omtaler også de problemer af forskellig art, som dansk erhvervsliv i øjeblikket må bakse med. Blandt dem der har givet interview er tidligere udenrigsminister - nuværende finansminister - Kristian Jensen og den tidligere græske dronning Anne-Marie, som fortæller om deres - ellers ukendte - relationer til Iran.