23948sdkhjf

Smedje fejrer de første 200 år

I 1817 fik Aasum en ny smedje, da Hans Johansen åbnede egen virksomhed i den fynske by. Dengang var det med opgaver som hesteskoning samt produktion af river, spader, plovskær og harver.

I de første mange år var det landbruget, der var hovedkunden hos den lille smedje. Mod slutningen af 1900-tallet betød industrialiseringen, at flere og flere bønder begyndte at handle med de store fabrikker inde i byerne – og op gennem 1900-tallet betød en stadig stigende mekanisering af landbruget, at behovet for de traditionelle smedeprodukter faldt.

Hos Aasum Smedie fandt man derfor nye forretningsområder. I 1960’erne og 1970’erne voksede adskillige gartnerier frem og Aasum Smedie fandt en lukrativ forretning i at bygge drivhuse til disse.

I denne periode voksede virksomheden kraftigt – i begyndelsen af 1970’erne var der 10-15 ansatte og i slutningen af årtiet næste 30.

Væksten betød også pladsproblemer, og i 1960’erne flyttede smedjen uden for Aasum by. Det var brødrene Niels og Peter Jensen, der ejede virksomheden på det tidspunkt, og de købte en 9.000 kvadratmeter stor grund. Værkstedet blev flyttet til den nye grund, hvor der også blev opført bygninger til lager og produktion.

Den oprindelige smedje i Aasum by blev i 1970 fredet og indrettet til atelier.

Aasum Smedies opgaver med at konstruere og opføre drivhuse ebbede ud i 1970’erne, men erfaringerne kunne heldigvis bruges andre steder. Nu dukkede der nye opgaver op, nemlig konstruktion af spær og opførelse af fabriks- og landbrugsbygninger, som for eksempel grisestalde. Selv om der var færre aktive gårdmænd, så blev de, der var tilbage, større og kastede sig over stordrift. Med den udvikling kom smedene fra Aasum Smedie længere rundt i landet, ikke blot på Fyn, hvor de hidtil havde slået deres folder, men også til Jylland og Sjælland. Andre arbejdsområder inden for VVS-området blev føjet til i disse år.

I årene efter udflytningen til Rågelundvej slog Aasum Smedie ind på et nyt forretningsområde, der ved smedjens 200 års fødselsdag stadig er et af virksomhedens hovedprodukter, nemlig affaldscontainere. Før containere blev opfundet, foregik bortskaffelsen af affald på den måde, at der kom en lastbil med et lad, som man skovlede affaldet op på. Lastbilen holdt ofte i flere timer, hvorefter den blev kørt ud på lossepladsen, hvor man tippede affaldet af. Opfindelsen af containerne ændrede processen radikalt: Nu kunne man bare køre ud og stille containeren langs vejen hos folk, der fyldte den i løbet

I slutningen af 1980’erne begyndte sjette generation af Aasum Smedies ejere i virksomheden. Niels Jensens søn, Jens Peder Jensen var nærmest vokset op i smedjen, hvor han fra barnsben havde fået lov til at slibe jern og stå ved maskinerne. Han havde altid forestillet sig, at han en dag skulle overtage virksomheden. Derfor kom han efter folkeskolen i lære som smed i Aasum Smedie og blev udlært i 1978. Både han og hans far kunne dog godt se, at det i fremtiden ikke ville være nok med en håndværksmæssig smedeuddannelse, men at han også skulle have en teoretisk/boglig baggrund. Valget faldt på uddannelsen som produktionsingeniør på Odense Teknikum – hvor han i øvrigt mødte sin hustru, Gitte Lundtoft, der også læste til ingeniør. I de følgende knap ti år tilegnede parret sig erhvervserfaring i Jylland hos blandt andet Grundfos i Bjerringbro og Scandia i Randers.

På grund af sygdom måtte Peter Jensen overdrage sin del af Aasum Smedie til Niels Jensen i 1990, og Niels stod for første gang alene med ansvaret.

- Så en dag ringede far og spurgte, om det ikke snart var på tide, at jeg kom tilbage igen. Og det havde jeg jo altid gerne villet. Vi fandt hurtigt ud af, hvordan, hvornår og hvorledes, erindrer Jens Peder Jensen.

Den 1. maj 1991 overtog han ledelsen af virksomheden (den formelle overtagelse af Aasum Smedie foregik i 1997), mens Gitte Lundtoft blev ansvarlig for bogholderiet. Jens Peders far fortsatte i virksomheden frem til 2004, hvor han gik på velfortjent pension. De to brødre døde i henholdsvis 1991 (Peter) og 2010 (Niels).

I begyndelsen af det nye årtusinde begyndte Aasum Smedie at bevæge sig ind på et nyt forretningsområde, der siden er blevet udbygget, nemlig by- og parkudstyr. I forbindelse med fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel fik den næsten lige så gamle smedje mulighed for at sætte sit præg på Odenses bybillede. Det skete, da Odense Kommune hyrede Aasum Smedie til at fremstille H.C. Andersens papirklip ”Solen som ansigt” i jern, der blev sat op forskellige steder i byen. Siden er fulgt opgaver med at lave legepladser blandt andet i Vollsmose, crossfit bane på Stige Ø, bænke, borde og andet udstyr til Odenses parker og byrum.

Og hvad med fremtiden? Jens Peder Jensen udtrykker det sådan:

- Vi skal være, som vi altid har været, bare mere moderne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094