23948sdkhjf

Virksomheder giver unge garanti for læreplads

Industrisamarbejdets nye Lærlingeindsats garanterer lærepladser til unge, der vil være værktøjsmagere, smede, industriteknikere og automatiktekniker.

De bliver ældre og ældre, de faglærte på de danske virksomheder, og mange forlader arbejdsmarkedet i de kommende år.

Kommer der ikke tilstrækkelig unge til, vil virksomhederne mangle medarbejdere – og være truet på væksten i fremtiden.

Det er baggrunden for Industrisamarbejdets nye Lærlingeindsats, fortæller formand for Fremstillingsindustrien i DI.

- Vores mål er at fordoble antallet af lærlinge i vores medlemsvirksomheder, og det svarer til 1.700 flere lærlinge. Rygraden i den nye indsats er, at vi nu udsteder en ”lærepladsgaranti”, så unge, der vil være værktøjsmager, industritekniker, smed eller automatiktekniker kan være helt sikker på at få en læreplads, siger Steen Nielsen, der også er direktør i Jensen Industrial Group.

Alle skal i sving
Han fortæller, at prognoserne forudser, at de danske virksomheder vil mangle cirka 25.000 faglærte i 2030.

Når tal fra Danmarks Statistik og Dansk Industri samtidig viser, at halvdelen af landets industriteknikere er over 50 år, mens 20 procent er over 60 år, må virksomhederne i sving.

Steen Nielsen forklarer, at Industrisamarbejdet repræsenterer 1.750 virksomheder, der næsten alle har behov for flere faglærte indenfor de fire uddannelsesretninger.

- Vi har "musklerne" til at overtage virksomhedernes eventuelle udfordringer med at matche ung og virksomhed samt sikre god dialog med Erhvervsskolerne. Til gengæld forpligter virksomhederne sig til at bakke hinanden op og finde pladsen til den unge, der ikke selv har fundet praktikplads, siger han.

Hjælp til selvhjælp
Industrisamarbejdets Lærlingeindsats blev besluttet i 2016 og er ved at blive rullet ud i samarbejde med de erhvervsskoler over hele landet, der uddanner værktøjsmagere, industriteknikere, smede eller automatikteknikere.

Hvis en elev er motiveret, er aktivt søgende og til en vis grad mobil, står Lærlingeindsatsens lærepladsnetværk af virksomheder klar med lærepladsgarantien.

En af de foreløbig 40 virksomheder, der har meldt sig som deltager i lærepladsnetværket, er Blücher Metal i Vildbjerg.

- Vi er parat til at løfte vores del af ansvaret. Vi mangler for eksempel to klejnsmede i produktionen, siger produktions- og logistikdirektør Mogens Winther, der selv er uddannet rørsmed.

Blücher Metal har cirka 190 medarbejdere i produktionen. En blanding af alle faggrupper, der producerer rustfri afløbssystemer.

Mogens Winther fortæller, at virksomheden allerede har fokus på lærlingeområdet og føler, den har meget at tilbyde eventuelle nye medarbejdere.

Dels i form af et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne bliver mange år på virksomheden. Dels i form af ny og spændende teknik at arbejde med som for eksempel robotteknologi.

- Før i tiden kom lærlingene ofte af sig selv. Det gør de ikke længere, og vi kan jo se, at mange af vores faglærte skal på pension. Hvis vi vil skabe en stabil arbejdsplads også fremover og undgå at mangle medarbejdere, må vi gøre noget ekstra. Det er jo hjælp til selvhjælp, siger Blücher Metals produktions- og logistikdirektør.

Vi skal aflive myten om mangel på praktikpladser
Foreløbig har tre erhvervsskoler meldt sig til at samarbejde med Industrisamarbejdets Lærlingeindsats: Tech College i Aalborg, Herningsholm Erhvervsskole i Herning og Mercantec i Viborg.

Mercantec tilbyder allerede i dag sine elever på erhvervsuddannelserne praktikpladsgaranti, hvis de vil være smed, industritekniker eller automatiktekniker.

Og ehvervsskolen i Viborg har været inspirationskilde for Industrisamarbejdets udvikling af Lærlingeindsatsen.

- Der er den her myte, at der ikke er praktikpladser i industrien indenfor blandt andet de her fire uddannelser. Det er der. Og den myte vil vi gerne mane i jorden, siger uddannelses- og markedschef Marianne B. Villesen.

Hun fortæller, at samarbejdet med Industrisamarbejdet gør, at Mercantec nu har et ekstra håndtag at trække i, når den skal hjælpe eleverne med at finde praktikplads.

- Med adgang til Industrisamarbejdets virksomheder og deres lærlingegaranti får vi endnu et virkemiddel. Men vi skal også ud og fortælle endnu mere om, hvad de her fire udvalgte uddannelser kan, siger Mercantecs uddannelses- og markedschef.

Artiklen bringes i samarbejde med DI Business.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094