AGV'ere holder Kamstrup skarpe i konkurrencen
Måler-producenten Kamstrup oplever en voldsom vækst i disse år. Det globale marked for måling af vand, el og varme boomer, i takt med det øgede fokus på energieffektivitet og bæredygtighed.
Men konkurrencen er hård for Kamstrup, der ud over kvalitetssikring, leveringstid og prisniveau også må satse på produktvarians som afgørende konkurrenceparametre. Derfor investerer og optimerer Kamstrup løbende i at sikre et effektivt og fleksibelt produktionsapparat med tilstrækkelig kapacitet til at imødekomme markedets efterspørgsel.
Her spiller de selvkørende mobile robotter fra Mobile Industrial Robots en særdeles central rolle. De har nemlig udmanøvreret de traditionelle transportbånd i den hal, hvor halvfabrikata og færdig emner skal transporteres mellem produktionslinjer og robotceller.
Robotter i stedet for transportbånd
Nu er MiR-robotter omstillingsparate bindeled mellem cellerne. Selvom et transportbånd koster omkring det halve af en MiR-robot, betyder værdien af fleksibiliteten, at det bedst betaler sig for Kamstrup at anvende robotterne.
MiR-robotterne kører non-stop 24 timer i døgnet fem dage om ugen. Robotterne er monteret med en transportør som topmodul. Den gør MiR-robotten i stand til automatisk at aflevere og modtage emner ved robotcellerne. Den fuldautomatiserede og fleksible løsning sikrer, at produktionskapaciteten udnyttes maksimalt.
- Vores produktion er præget af både stor varians og høj volumen. Derfor investerer vi i fleksibel automation. Og vi har faktisk formået at skalere vores produktionsvolumen, samtidig med at vi har integreret automationsløsninger for mere end 30 millioner kroner ind i vores eksisterende produktionsmiljø. Det er særdeles usædvanligt, at det kan lade sig gøre at undgå nedetid i en produktion, som oven i købet i samme periode er blevet fordoblet. Havde vi valgt transportbånd i stedet for mobile robotter, så havde det kostet mange kostbare produktionsstop, siger Flemming Møller Hansen, produktionschef i Kamstrup.
Mål: Den fuldautomatiske fabrik
Mantraet hos Kamstrup er, at alt hvad, der kan automatiseres rentabelt, bliver løst med robotter og automation hos Kamstrup. Automationsgraden for standardprodukterne er 95 procent.
Dermed bliver medarbejdere frigjort til andre ikke-automatiserbare opgaver; blandt andet at udvikle og producere nye prototyper og produkter. Desuden bidrager automatiseringen til, at Kamstrup har kunnet reducere omkostninger til vikarer og overarbejde.
Medarbejderstaben i Kamstrups produktion udviste i starten en sund skepsis over for de rullende robotter, men nu er de blevet en naturlig del af trafikken på fabriksgulvet.
- I starten spurgte de ansatte: ”Hvornår kommer den med kaffe? For den kan jo i hvert fald ikke lave målere. Men produktionsmedarbejderne er vant til forandringer og tager alle nye påfund med et smil, når de kan se, at teknologien rent faktisk gør en forskel. Nu har de for længst vænnet sig til MiR-robotterne, smiler Flemming Møller Hansen.
Kamstrup udvikler og producerer alle sine produkter på hovedsædet i Danmark i byen Stilling. Her har Kamstrup i 2017 netop opført endnu en produktionshal, hvor yderligere en flåde af 7-10 MiR-robotter også skal binde processerne sammen og sikre en gnidningsløs effektivitet.
Om Kamstrup
|