23948sdkhjf

Dansk anlæg skal lave plast om til diesel

Quantafuel A/S tager første spadestik til november.

Det er egentligt ikke en nyhed, at genbrugsplast kan omdannes til syntetisk dieselolie. Det har det norske firma Quantafuel A/S gjort i de sidste 10 år, hvor de har udviklet en innovativ energieffektiv proces, der kan producere højkvalitetsdiesel ud af affaldsplast.

Det nye i Quantafuels proses er, at deres egenudviklede teknologi har gjort det muligt at udnytte næsten 100 procent af plastaffaldet, med en minimal mængde spildprodukt som resultat. Og at den nye teknologi får luft under vingerne på et nyt anlæg i Skive med byggestart i efteråret.

Den grønne diesel vil blive anvendt som tilsætning i almindelig diesel og vil bidrage til at reducere CO2-udledningen i transportsektoren.

- Den nye teknologi ligger i en katalysator, der kan forbedre processen for det affaldsprodukt, der kommer til anlægget. Hvor man før måtte kassere beskidt eller blandet plastaffald, kan vi nu sørge for, at skidtet kommer ud som skidt igen for sig selv, og at plasten bliver brugt i syntesen til diesel, siger miljødirektør i Quantafuel Hanne Risgaard.

Anlægget, der skal ligge ved Skive, har desuden den fordel, at det kan tåle et miks af plasttyper og farver i affaldet, hvilket udfordrer andre genanvendelsesvirksomheder.

Det giver Quantafuels anlæg en bredere spændvidde for den type plastaffald, de kan tage ind, og bidrager også til, at de kan opretholde en høj omdannelsesprocent.

Men Quantafuel er ikke ude på at udkonkurrere de øvrige løsninger inden for genanvendelse af plast.

- Vores forretning er primært at anvende tidligere ikke genanvendeligt plastaffald, det vil sige plast som enten forbrændes eller transporteres over lange afstande for genanvendelse. Der er ikke meget cirkulær økonomi i at køre affald til Tyskland, så det kan blive sorteret eller rengjort for derefter at køre det til genanvendelse. Så vi skal ind der, hvor det hverken kan betale sig at brænde affaldet af eller have alt for mange mellemled inden den egentlige materialegenanvendelse, siger Hanne Risgaard.

Ikke som Mexico
Anlægget ligger der som sagt ikke endnu, så det er for tidligt at gå i detaljer med, hvordan produktionskæden kommer til at køre. Hanne Risgaard forudser dog, at leveringen af affaldsplast kommer til at foregå gennem et fåtal af leverandører, der skal sørge for at levere en samlet mængde plast til anlægget. Desuden er det ikke meningen, at anlægget skal opbevare store mængder af plast som på en losseplads, da den slags opbevaring strider mod dansk lovgivning. Anlægget skal kun ligge inde med, hvad der svarer til en eller to ugers produktion, uddyber Hanne Risgaard.

Intet quick fix
I fremtiden håber Quantafuel også på, at de kan gå ind som en af brikkerne i bekæmpelsen af den megen plast, der forurener verdenshavene.

- Det har stadig lange udsigter, og selvom vi finder en løsning, er det ikke et quick fix. Det smarteste vil helt klart være at stoppe med at udlede plastik til verdenshavene, siger Hanne Risgaard.

Anlægget åbner i Skive Kommune i første del af 2018. Den estimerede pris for opførelsen er omkring 100 millioner kroner. 

  • Om Quantafuel
  • Det nye anælg bliver en del af Green Lab Skive Erhvervspark.
  • Teknologien kan omdanne 60 tons affaldsplast til 15 millioner liter højkvalitetesdiesel.
  • Anlægget skaber 20 nye arbejdspladser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079