23948sdkhjf

Topsøe, Dantherm og Risø klar til mikrokraftvarme-gennembrud

Risø DTU har forsket i de såkaldte SOFC-brændselsceller de sidste 20 år. Nu skal teknologien kommercialiseres.
Brændelscellerne producerer el og varme med en meget høj virkningsgrad og vil derfor passe fint ind i fremtidens energiforsyning. Her vil de kunne supplere de store centrale kraftvarmeværker som små kraftvarmeværker placeret i folks boliger med en effekt på nogle få kW. Det skriver Risø DTU på sin hjemmeside.

Teknikken er udviklet på Risø DTU. Brændselscellerne er papirtynde og har hver en effekt 1 volt. De stakkes herefter for at nå op på de ønskede spændinger og effekter.

Gennembrud i 2012
Topsøe Fuel Cell har sidenhen udviklet brændelscellerne til et kommercielt stade, og den nordsjællandske virksomhed har efterfølgende indgået en samarbejdsaftale med Dantherm om udviklingen af mikrokraftvarmeværkerne.

- Vi er i fuld gang med at udvikle kompakte mikrokraftvarmeværker, der kan sammenlignes med et almindeligt olie- eller gasfyr, hvad angår produktion af varme til boligen. Det nye ved mikrokraftvarmeværker er, at de også producerer den strøm, boligen har brug for. Herved undgår man transmissionstabet i el- og fjernvarmenettet, siger teknisk direktør Jesper Themsen fra Dantherm Power på Risøs hjemmeside.

Topsøe producerer selve brændelscellerne, mens Dantherm står for ”alt det udenom” – fx varmeveksler, varmelager, elektronisk styring osv. Jesper Themsen forventer at have syv mikrokraftvarmeværker i drift i 2011. Herefter skal der fremstilles 15 nye baseret på erfaringerne fra de syv. I 2012 skulle prisen gerne være tilstrækkeligt langt nede til, at almindelige mennesker kan anskaffe sig et mikrokraftvarmeværk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094