23948sdkhjf

Plastspecialist med automation i blodet

Automation skal tænkes ind fra starten. Ellers bliver produktionen aldrig rentabel, mener plastspecialist.

- Automation er fremtiden, og vi plastmagere skal hjælpe Robert (robot, red.) til at udføre sit arbejde.

Sådan skrev Kjarstein Bruun S. Danielsen på Facebooksiden ”Bliv Plastmager” i starten af det nye år. Med opslaget var et sæt billeder af en opstilling, hvor en robot hjælper med at lægge emner i vand efter, at de er blevet sprøjtestøbt på fabrikken DD Plast, der leverer sprøjtestøbte og vakuumformede plastemner til blandt andet brancherne elektronik, energi og landbrug.

For plastbranchen har også fået øjnene op for fordelene ved at integrere robotløsninger i arbejdet, siger Kjarstein Bruun S. Danielsen.

- Det handler om at holde produktionen i Danmark ved at tænke automation ind fra starten, når man planlægger en produktionsgang. Hvis man udtænker det hele og bagefter overvejer, hvor robotten skal gøre arbejdet, så har vi tabt på forhånd, og arbejdet ryger til udlandet, siger Kjarstein Bruun S. Danielsen, der er uddannet plastmager og er ved at tage overbygningen som plastspecialist.

I den forbindelsen tager dele af sit uddannelsesforløb hos DD Plast i Lystrup ved Aarhus, hvor deres 14 sprøjtestøbemaskiner i en eller anden grad er støttet af robotter igennem produktionsgangen.

Her kan han få lov til at folde sin interesse for automation ud i kombinationen med produktionen af plastemner.

Mere effektivitet
Det centrale i opstilling fra Facebookopslaget var at øge mængden af producerede emner i timen ved at flytte kølingen ud af sprøjtestøberen og ud i et kar med vand for at frigive plads til nye emner i maskinen hurtigere.

- Det er et meget godt eksempel på, hvordan vi i Danmark kan tænke kreativt og dermed blive konkurrencedygtige med andre producenter, der har med andre produktionsomkostninger, end os. Dansk arbejdskraft er dyr, til gengæld er den kreativ og i høj kvalitet og det er vores måde at holde arbejdsgangen i Danmark, siger han.

Og det er vigtigt, at plastmagerne kommer et skridt foran produktionen ved at udnytte robotternes forcer, mener han.

- Min uddannelse har ikke indeholdt kurser i automation, men jeg ved, at de nye generationer plastmagere og plastspecialister får robotter i hånden allerede på skolen. Det er så vigtigt, at de får forståelsen for, hvad robotterne kan samtidig med, at de får forståelsen for materialet, så de kan forene de to på en optimal måde. Det er den eneste måde, vi hele tiden kan være et skridt foran, siger Kjarstein Bruun S. Danielsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098