23948sdkhjf

Avanceret landbrugsmaskine vil ud i verden

Strøby Maskinværksted er både en traditionel landbrugssmedje og et højteknologisk opfinderværksted, hvor teknikere bygger Storm P-lignende specialmaskiner til de mange dyrkningsforsøg, der foregår i regi af blandt andet Aarhus Universitet og landboforeningerne.

Med hjælp fra InnovationsAgenterne og støtte fra Innobooster-ordningen gør indehaver Jens Jensen nu sin Speedy 2500-maskine endnu mere avanceret, blandt andet med GPS, firehjulsstyring, automatisk hastighedskontrol, større fleksibilitet og meget mere.

Ud over sprøjtning skal den nye maskine blandt andet også kunne udbringe gødning og udtage jordbundsprøver. Målet for virksomheden er at øge produktionen markant og eksportere til Europa og resten af verden.

Speciale i forsøgsmaskiner
Fordelt ud over det danske landbrugsland ligger et stort antal dyrkningsforsøg. Hvert af disse forsøg indeholder typisk mellem 80 og 100 forsøgs-parceller, hvor man tester nye afgrøder, dyrkningsmetoder, sprøjtemidler og gødningstyper.

Det kræver specialmaskiner, der kan dosere for eksempel sprøjtemidler meget præcist. Strøby Maskinværksted har fundet en niche her og har hen over de seneste år udviklet og forfinet sin Speedy 2500-specialmaskine til sprøjtning af forsøgs-parceller. Nu er Jens Jensen på vej med en helt ny generation, der er endnu mere alsidig og avanceret end førhen.

- For eksempel skal vi tage højde for, at forsøgs-parceller har forskellig bredde, fordi der ikke findes nogen standard i branchen. Derfor skal den nye maskine kunne variere sprøjtebredden fra 1,5 til 3 meter, forklarer Jens Jensen.

- Samtidig skal den kunne løfte sprøjtedyserne op til en højde på 2,20 meter, så vi også kan sprøjte raps, majs og andre høje afgrøder. Desuden skal den have firehjuls-styring, så maskinen kan vende uden at bakke. Det sparer tid og reducerer skader på afgrøderne. Vi forbedrer også maskinens betjening og arbejdsmiljøet for føreren blandt andet med automatisk påfyldning og vask af sprøjtemiddelbeholderen.

InnovationsAgent Jens Ulrich Nielsen har bistået Strøby Maskinværksted med at skrive en ansøgning om midler fra InnoBooster-puljen. Det har sikret virksomheden 360.000 kr. i støtte til videreudvikling af maskinen. Midlerne går til en ekspert i mekanisk konstruktion og hydraulik og til en softwareudvikler, der skal videreudvikle det computerprogram, der blandt andet sørger for den nøjagtige dosering af vand og sprøjtemiddel. Desuden skal en række af maskinens funktioner automatiseres, og GPS og ultra-præcis hastighedskontrol er nogle af de nye funktioner, der skal integreres.

Ydermere vil Jens Jensen gøre maskinen endnu mere alsidig, så den både kan udbringe fast og flydende gødning, udtage jordprøver ned til en meters dybde og adskille raps-parceller.

Med sine maskiner til forsøgs-parceller har Strøby Maskinværksted fundet en niche, der måske nok er lille herhjemme, men som til gengæld rummer store eksportmuligheder. Hen over de seneste år har man bygget mellem en og tre maskiner om året. Blandt andet er ti Speedy 2500-maskiner solgt til Sverige, og Aarhus Universitet har investeret i fem maskiner. En af disse er en ultra-let specialmodel udført i aluminium beregnet til at køre i grønsager.

Satser på Tyskland og England
Jens Jensen forventer, at den nye forbedrede version af maskinen vil kunne sælges ikke kun i Europa, men også resten af verden. I første omgang satser han på Tyskland og England. Heller ikke i de lande er der ifølge opfinderen konkurrenter, der tilbyder en tilsvarende avanceret maskine med så stor fleksibilitet, og som oven i købet sikrer mere præcision og bedre arbejdsmiljø for føreren. Danmark er kendt for avanceret jordbrugsteknologi og eksporterer maskiner og knowhow i stor stil.

Samtidig er Danmark en af verdens førende aktører inden for jordbrugsforskning. Jens Jensen har store ambitioner og satser nu på at kaste Strøby Maskinværksted ud i det store eksporteventyr for at erobre eksportmarkedet.

- Vi har ingen konkurrenter, så jeg regner med stor interesse især i lande, hvor de miljømæssige krav til landbruget er høje. Hvis jeg kan sælge 50 maskiner over de næste fem år, så vil jeg være rigtig godt tilfreds, siger Jens Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068