Flest robotter i det midtjyske
På landsplan er det cirka halvdelen af Dansk Metals tillidsrepræsentanter, der arbejder på en virksomhed, der har installeret robotter. I Midtjylland er det 61 procent. Det viser en ny analyse fra fagforbundet på baggrund af svar fra mere end 500 tillidsrepræsentanter.
- Hvorfor det lige er Midtjylland, der er stukket af fra feltet, er svært at sige. Dog har landsdelen en stærk industriklynge og rigtig gode erhvervsskoler. Det er også tydeligt, at det er de samme virksomheder, der forventer at ansætte flere medarbejdere det kommende år, så vi kan endnu engang konstatere, at der er en sammenhæng mellem vækst og implementering af ny teknologi som robotter, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.
43 procent af industrivirksomhederne i Midtjylland forventer at ansætte flere medarbejdere det kommende år. På landsplan gælder det 38 procent af virksomhederne. Blandt virksomhederne i Midtjylland, der forventer en stigning i henholdsvis produktivitet, antal ansatte, ordrer og eksport, er udbredelsen af robotter større end på landsplan.
- Vi har over de seneste år set, hvordan produktiviteten i industrien er steget meget markant – også i forhold til vores konkurrenter i andre lande. Danmark ligger i top ti over lande i verden, der bruger flest industrirobotter i produktionen. En af fordelene ved høj produktivitet er, at løndelen per produceret enhed kan holdes nede på et meget konkurrencedygtigt niveau, hvilket – sammen med en høj kvalitet - er den største driver for flere ordrer til danske industrivirksomheder, siger Thomas Søby.
Knap en tredjedel af tillidsrepræsentanterne i Midtjylland forventer, at virksomheden, de arbejder på, vil investere yderligere i robotter det kommende år. Denne forventning er på niveau med landsgennemsnittet. Med andre ord viser den i forvejen høje udbredelse af robotter ikke tegn på at have mættet de midtjyske industrivirksomheder.