23948sdkhjf

Nyt jernkabel skal forhindre tyverier

Banedanmark bekæmper kobbertyverierne med nye metoder i form af værdiløse kabler og overvejer endvidere at DNA-mærke kablerne kemisk.
Tyveri af kobberkabler har været støt stigende igennem 2010, og den udvikling er eksploderet i de første måneder af 2011.

Det forsøger Banedanmark nu at modkæmpe ved at indføre nye jernkabler, som blot har et tyndt lag af kobber omkring sig og derfor praktisk talt er værdiløse.

- Fordelen ved det nye kabel er, at jern ikke har nogen videresalgsværdi, og selv om der er lidt kobber i kablet, så kræver det et stort anlæg at omsmelte kablet for at skille kobberet fra. Den kapacitet har man kun på meget få anlæg i verden, og derfor har det nye kabel ikke nogen værdi for tyvene, siger sektionschef i Strøm Steen Kristensen.

Aluminium i mellemtiden
Banedanmark vil udskifte kablerne hurtigst muligt, men afventer dog at få de sidste detaljer på plads med producenten.

Derfor vil de kabler, der senest er blevet stjålet, i første omgang blive erstattet med kabler af aluminium, som har en langt lavere videresalgsværdi.

- Vi er nødt til at gøre noget nu, for ellers risikerer vi, at tyvene vender tilbage, når vi har udskiftet de stjålne kobberkabler. Aluminium har også en videresalgsværdi, men den er meget lavere end prisen på kobber, siger Steen Kristensen.

Overvejer kemisk DNA
Som et yderligere skridt i kampen mod kobbertyvene overvejer Banedanmark endvidere at bruge et kemisk DNA, hvor kablerne overhældes med en særlig væske, som kun kan ses i ultraviolet lys, eller at navnemærke kablerne på den plastik selve kablet er pakket ind i.

- Vi har ikke besluttet om og i givet fald, hvilke metoder vi vil bruge endnu. Men det vil gøre det lettere for os at bevise, at kablet tilhører os. Derfor er det også noget, vi overvejer, men det skal vi finde ud af i samarbejde med producenten, siger Steen Kristensen.

Ifølge Banedanmark kan tyvene få cirka 40 kroner pr. kilo kobber og dermed derfor tjene nogle få tusind kroner ved at stjæle og videresælge kablerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081