23948sdkhjf

Masseproduktion med høj automation

Tora Maskinfabrik præsterer store overskud som underleverandør af store serier til danske og internationale koncerner.

De store Salvignini-anlæg stanser og bukker, og kasse efter kasse bliver fyldt med emner. Robotterne arbejder metodisk ved drejebænke og fræsermaskiner. Der går en livlig trafik af trucks ud til lageret, hvor de bliver stablet i 5-6 meter høje reoler.

Tora Maskinfabrik i Kolding er en underleverandør i stor stil. Alt er indrettet på masseproduktion. Virksomheden har specialiseret sig i store, komplicerede leverancer til danske og udenlandske internationale koncerner.

- Når vi får en ordre, er der ofte 200 forskellige dele, der skal leveres samlet. Det kan for eksempel være til en vindmølle. Vi er rigtigt gode til at styre hele pakken. Der er ikke noget, der hænger. Vi går efter hele løsninger. Det, som vi ikke selv kan udføre, det får vi underleverandører til, siger Jesper W. Jensen, adm. direktør for Tora Maskinfabrik A/S. Han har stiftet virksomheden sammen med Jan Elsner i 1995, og de ejer den fifty-fifty.

Virksomheden har år efter år præsteret millionoverskud. 2017 endte med et overskud på godt 23 millioner kr. før skat. Et ganske pænt overskud i en virksomhed med 90 medarbejdere, og 2018 ser også godt ud.

Hemmeligheden ligger ifølge Jesper W. Jensen i Toras evne til at håndtere store ordrer.

- Det, vi producerer, kan enhver landsbysmed producere. Det, der adskiller os, er, at vi kan producere lige så billigt som producenter i Kina, og vi kan styre store ordrer, siger han.

Der er masser af plads i produktionshallerne. To trucks kan sagtens passere hinanden på gangene. Der skal også være plads, når så mange emner skal flyttes ud på lageret.

Alle processer
Tora kan gennemføre store ordrer på kort tid i kraft af, at virksomheden har næsten alle tænkelige processer. Savning, laserskæring, stansning, bukning, fræsning og drejning.

Det er også afgørende, at processerne kører med en meget høj grad af automation.

Den store Gasparini kantpresse arbejder stort set på egen hånd sammen med en robot, der hele tiden fodrer de med nye emner. Robotten skifter også værktøjer i kantpressen, så det er en enhed, som i vid udstrækning passer sig selv.

- Vi er blevet gode til at programmere kantpresse og robot hurtigt. Det tager ikke nær så lang tid, som det gjorde i begyndelsen, siger Jesper W. Jensen.

Tora har også en svejserobot, og en væsentligt større svejserobot er undervejs. Den ny vil kunne tage emner op til to gange fire meter. Andre robotter betjener drejemaskiner og fræsemaskiner.

Stanse-bukke-linjer
To store Salvagnini stanse- og bukkelinjer leverer en kæmpe produktion uberørt af menneskehånd. De bliver forsynet med plader fra hver deres højlager med 15 hylder, der hver kan rumme tre tons plader. Anlægget melder selv til en medarbejder, når der skal fyldes op med plader.

- Vi prøver at gøre tingene lidt smartere. Men det er ikke nok at købe en robotsvejser eller et automatisk anlæg. Der skal også de rigtige folk til at styre dem, siger Jesper W. Jensen.

Drejemaskine lodret
Helt i tråd med firmaets holdning til at anskaffe den nyeste og mest automatiserede teknologi, så er der en ny utraditionel drejemaske på Emag på vej i det nye år.

- Det er en utraditionel maskine, hvor spindlen er lodret. Drejepatronen henter selv emner. Værktøjet sidder fast monteret. Det er spindlen, der flytter sig. Den forventer vi os meget af. Den er helt fuldautomatisk, siger Jesper W. Jensen.

Den interne transport er der også planer at automatisere. I dag bliver der brugt mange mandetimer med at køre rundt med forskellige trucks for at flytte råemner og færdige emner rundt.

- Vi arbejder med at få en løsning med selvkørende trucks, siger Jesper W. Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079