23948sdkhjf

Aalborg Energie Technik leverer anlæg til gærfabrik

Aalborg Energie Technik (AET) har netop idriftsat et AET SNCR DeNox2-system hos De Danske Gærfabrikker.

Her skal anlægget reducere NOx-emissioner fra gærfabrikkens faststoffyrede kedel.

De Danske Gærfabrikker producerer 25.000 ton gær om året, døgnet rundt.

Gærproduk­tionen er en følsom fedbatch fermenteringsproces, blandt andet med sterilisering, gærkar, dyrkning, centrifugering og filtrering. Ved gærproduktionen må temperaturerne kun svinge ganske lidt, og derfor overvåges den i øvrigt højautomatiserede proces døgnet rundt.

On site test
Da De Danske Gærfarbikker skulle til at brænde kul kontinuerligt på deres 15 MWt kedel, skulle kedlen optimeres med hensyn til emissioner, herunder NOx-emissioner for at opfylde myndighedernes krav.

For at designe det mest effektive kundetilpassede SNCR-system, udførte Aalborg Energie Technik en on-site test med forskellige placeringer af NOx-lancer i fyrrummet, blandt andet ud fra fyrrummets udformning, rist, sekundærluftindblæsning samt temperaturudvikling i fyrrummet.

Det blev ud fra forsøget påvist, at ammoniakvand var et optimalt NOx-reduktionsmedie, idet det ikke laver saltaflejringer i kedlen og ikke giver øget CO-emissioner.

Testen blev udført i marts 2018 og verificeret af tredjepart. Aalborg Energie Technik modtog ordren på anlægget i april og har altså netop idriftsat selvsamme anlæg.

Integreret del af kedelstyring
Systemet fra Aalborg Energie Technik er etableret som en integreret del af kedelstyringen, idet det er lavet i det eksisterende ABB-styresystem for kedlen.

Systemet reducerer NOx-emissionen med cirka 25 pct., så det nuværende emissionskrav kan imødegås.

- Anlægget er særdeles pålideligt og kører uden problemer, idet det nye system, som er lavet i rustfri stål, blandt andet blev tilpasset vores kedel. Anlægget kan desuden håndtere de hurtigt varierende dampudsving, vi oplever på grund af den batch-baserede proces, siger teknisk chef hos De Danske Gærfabrikker, Jack Domino.

Anlægget består i al sin enkelthed af en beholder til ammoniakvand, reguleringstavle, inddysningslanser i et niveau i fyrrummet, NO-måler og styresystem. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11