23948sdkhjf

Maskinfabrik varm på 3D-metalprinter

Jan Bach fra Jan Bach Maskinfabrik er overbevist om, at maskinparken snart skal udvides med en 3D-metalprinter. Men business-casen er fortsat for usikker

Jan Bach, indehaver af Jan Bach Maskinfabrik i Skælskør, er ikke i tvivl om, at han snart får udbygget sin samling af spåntagende maskiner med en 3D-metalprinter.

Maskinfabrikken er specialiseret i spåntagning i mindre serier med en hovedvægt på emner i aluminium.

- Vi overvejer meget en 3D-printer til metalemner, og jeg er overbevist om, at vi har en i nær fremtid, men det er en kæmpe investering, siger Jan Bach, som ser en metalprinter som supplement til de eksisterende CNC-maskiner på maskinfabrikken

Han har da også undersøgt markedet, men prisen på mellem 5-10 mio. kr. for en printer i den nødvendige kvalitet har indtil videre bremset ham. Det er simpelthen ingen klar business-case lige nu.

- Jeg vil gerne i gang, for jeg tror ikke, der går lang tid, før vores kunder begynder at efterspørge metalemner, som er printet, siger han og henviser til, at udviklingen i høj grad bliver drevet frem på konstruktører og designeres skriveborde.

For designere og konstruktører bevæger sig lige nu i en retning, hvor emner og konstruktioner med specielle geometrier designes til print frem for traditionel metalbearbejdning, ganske enkelt fordi det er billigere og hurtigere for kunden at få printet et emne i forhold til fremstilling ved hjælp af traditionel bearbejdning på CNC-maskinerne.

- Masser af vores kunder har selv 3D-printere til prototyper og modeller, og de vil snart efterspørge mulighed for at få fremstillet metalemner med 3D-print, siger Jan Bach.

Tager de første skridt
Selvom Jan Bach venter med køb af 3D-metalprinter, så sætter han allerede nu fokus på den nye teknologi.

- I første omgang tager vi det skridt, at vi køber en lille polymer-printer, og den vil vi bruge til fixturer og hjælpeværktøjer, og så vil vi øve os på den. Men vi vil ikke bruge den printer til produkter, der skal sælges, siger Jan Bach, som blandt sine medarbejdere har flere, der allerede privat arbejder med 3D-print.

- Det er en viden og teknik, der er let tilgængelig i dag, og nu går vi stille og roligt i gang med at arbejde med teknologien, siger han.

Det skridt indebærer også, at maskinfabrikken sender de ansatte på kursus.

- Vi har forestillet os, at vi deltager i noget undervisning på Teknologisk Institut, det er i hvert fald planen lige nu, siger Jan Bach, som ikke tøver længe med at svare på spørgsmålet om, hvornår maskinfabrikken i Skælskør har en metal-printer i maskinparken:

- Det har vi i en nær fremtid.

Artiklen er en del af temaet Jern & Maskinindustrien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094