Ikke uden udfordringer: Bølgeenergi-anlæg i havn med gode resultater
Det var en spændt Ruth Bloom, der i december 2018 kunne forankre bølgeenergianlægget Tordenskiold til test på havet ved Hirseholmene ud for Frederikshavn.
Især var hun spændt på, om anlægget nu også kunne producere store mængder energi, og om det specialfremstillede forankringssystem kunne holde i både storm og orkan.
- Det har ikke været fem måneder uden søvnløse nætter. Naturligvis har vi haft vores udfordringer i forløbet. Der har blandt andet været en påsejling, en bøjet trykstang og andet slitage. Der har været en del tekniske udfordringer, men ikke andet end man kunne forvente af et nyt anlæg med et teknisk system fabrikeret specielt til Tordenskiold og testen til søs, forklarer Ruth Bloom.
Nu er Tordenskiold tilbage i havn.
- Der er alt mulig grund til at være tilfredse efter de første fem måneder. Testen på havet har givet os masser af dokumentation for, at anlægget producerer energi og det endda mere end anlæggets generator her i første omgang var beregnet til, siger en glad Ruth Bloom, direktør for Crestwing.
Vedligeholdes efter tæv
Nu skal Tordenskiold på bedding, hvor det skal vedligeholdes efter de tæv, det har fået til havs, blandt andet reparationer på materialer og maling. Generator og hele det elektriske system skal optimeres, inden Tordenskiold om nogle måneder skal tilbage nordøst for Hirsholmene.
- Vi glæder os rigtig meget til at vise, at bølgeenergi kan være en væsentlig medspiller på markedet for vedvarende energi, siger Ruth Bloom, og fortsætter:
- Hvis der er lige så gode takter efter optimeringen af Tordenskiold, at anlægget producerer alt den energi, som den var tiltænkt eller mere og fortsat ikke river sig løs, så har vi et rigtig godt bud på endnu en alternativ energikilde til CO2-debatten.
Det har kostet Crestwing cirka 30 mio. kr. at komme der til, hvor man er i dag. Med den første store test til havs veloverstået.