Tillykke Danmark – 20 år med havvindmøller
Danmark kan fejre 20 års jubilæum som verdens første leverandør af el produceret fra havvindmøller.
Havvindmølleparken Vindeby ved Lollands nordkyst er således den første milepæl i historien om, hvordan et eksperiment gik hen og blev starten på et moderne erhvervseventyr.
En branche med vokseværk
På 20 år har energi fra havvindmøller ændret sig fra at være et filantropisk eksperiment til at være et seriøst, miljøvenligt alternativ til fossile brændstoffer, og Danmark er ikke blot i fuld gang med at opfylde EU's målsætning om, at 20 % af el-forbruget i EU i 2020 skal være dækket af el fra havvindmøller, rekordmange arbejder også i vindmølleindustrien.
- Der er formentlig ingen, der i 1991 havde forestillet sig, hvad dette skulle udvikle sig til. Udover at være en god energikilde er havvindmøllesektoren i dag en driftig branche i Danmark, og med den hastighed flere og flere lande engagerer sig i havvindmøller, er det en branche i kolossal vækst, siger direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark.
- Vindeby havvindmøllepark er i daglig målestok af beskeden størrelse. De 11 møller yder tilsammen knapt 5 MW – svarende til hvad én havvindmølle yder i dag. Alligevel er der grund til at markere dette jubilæum, som blev starten på et eventyr, som vil gavne både forbrugerne og dansk erhvervsliv i mange år frem, fortsætter Peter Blach.
Større og større
De 11 styk 450 kW møller blev i sin tid leveret af Bonus, der i dag er ejet af Siemens Wind Power, og havvindmølleparken blev etableret som test for kommende havvindmølleprojekter. Og erfaringerne har været meget vigtige for fremtidige projektet.
- Det har været yderst værdifuldt for den igangværende udbygning med havbaserede vindmølleparker, blandt andet fordi erfaringerne fra Vindeby blev opnået samtidig med planlægningen af flere store havmølleprojekter. Det kan således konkluderes, at der er gennemført en effektiv opsamling af erfaringer, og at disse direkte er blevet udnyttet i nye havmølleanlæg, skrev det daværende Energi E2 i deres afsluttende rapport om Vindeby havvindmøllepark.
Daværende projektansvarlig Frank A. Olsen fra Energi E2 stod i samarbejde med MT Højgaard, NKT og vindmøllefabrikken Bonus over for en helt ny type opgave, og siden har udlandet haft fokus på denne særlige danske ekspertise i at bygge vindmøller på havet.
- Det var både spændende og tilfredsstillende at være med til at opføre verdens første havvindmøllepark. Vi måtte blandt andet komme på mange helt nye løsninger, som eksempelvis lynafledning, der er væsentligt vigtigere på vandet end på land, forklarer Frank A. Olsen, der i dag er selvstændig rådgiver i havvindmøllesektoren.
Siden er projekterne blevet større og større, og Anholt havvindmøllepark, som ventes sat i drift i 2012 yder præcis 100 gange større effekt end Vindeby. Men det lollandske projekt er også i gang med at planlægge fremtiden, idet området omkring havvindmølleparken er udlagt til forsøgsområde for bølgekraft. I efteråret 2008 installerede Floating Power Plant A/S et bølgekraftanlæg, Poseidon 37. Anlægget er et flydende bølgekraftanlæg med tre mindre vindmøller.