Forsøg skal forsyne Trekantområdet med ingeniører
Om fem år vil Trekantområdets virksomheder mangle 1.000 ingeniører, hvis der ikke gøres noget. Derfor har Syddansk Universitet og Trekantområdet Danmark i fællesskab udviklet et nyt koncept for samarbejde mellem virksomheder og uddannelse.
SDU har fået godkendt en helt ny erhvervskandidatuddannelse i Operations Management, hvor de studerende arbejder mindst 25 timer om ugen ved siden af deres studie. Til gengæld er uddannelsen strakt ud over fire år, så den foregår på deltid. Trekantområdet Danmark står for, at virksomhederne får øjnene op for den nye mulighed.
Målgruppen for den nye erhvervskandidatuddannelse er primært diplomingeniører med relevant baggrund fra universiteter og ingeniørhøjskoler i ind- og udland samt diplomingeniører, der allerede er i beskæftigelse.
- Undersøgelser viser, at færdiguddannede kandidater ofte søger job tæt på det sted, hvor de har fået deres uddannelse, og vi håber derfor at få et forspring, når det gælder om at rekruttere de færdige kandidater. Selv om dele af studiet foregår i Odense, bliver de studerende tilbudt et deltidsjob i en af Trekantområdets mange virksomheder. Det betyder også, at vores virksomheder ikke skal vente to år med at få kvalificeret arbejdskraft. De kan få dem ind allerede fra studiestart, siger Peter Engel-Andreasen fra Trekantområdet Danmark, der er virksomhedernes kontakt i projektet.
Kombination af erhvervsarbejde og uddannelse
Men den nye uddannelse er ikke kun en fordel for virksomhederne. Den giver også de studerende andre muligheder, end de ville have ved et normalt studie, fortæller lektor Mads Bruun Larsen, SDU Engineering Operations Management:
- De studerende får en unik mulighed for at kombinere erhvervsarbejde og uddannelse. På denne måde kan de integrere deres viden fra lærebøgerne og studiet umiddelbart i praksis i en virksomhed. Også for studerende, der måske er i tvivl om, hvorvidt de skal læse videre, er det en fantastisk mulighed for at få hænderne beskidte - samtidig med at man styrker sine kompetencer, siger han
De studerende på Operations Management lærer at gennemføre og lede udviklingsprojekter på det strategiske, taktiske og operationelle niveau. De bliver blandt andet i stand til at implementere løsninger, der kombinerer procesteknologier, produktion og supply chain-løsninger. De vil typisk komme til at arbejde med fremtidens produktionssystemer, design af automationsløsninger samt opbygning og ledelse af globale produktionsnetværk eller integrationen af produktudvikling, forretningsudvikling og udvikling af globale supply chains.
De første studerende på den nye uddannelse begynder 1. september. Der er ansøgningsfrist frem til 7. august. Projektet er støttet af EU’s socialfond.