23948sdkhjf

Metalindustriens omstillingsparathed ligger i blodet

DVF-formand Lars Lynge vurderer i magasinet Dansk Verdensklasse, at dansk metalindustris største styrke er evnen til hurtige omstillinger

Hvis man spørger formand for Dansk Værktøjsmaskinforhandler Forening (DVF) Lars Lynge om, hvor styrken findes i den danske metalindustri, er han ikke i tvivl.

- Vi er omstillingsparate, siger han hurtigt og henviser til, at netop den evne har dybe rødder i vores kulturhistorie.

- I Danmark har vi altid forarbejdet andres råvarer, og derfor har vi som land været tvunget til at være udadfarende og lave aftaler med andre, og det rækker jo helt tilbage til vikingetiden. Og det gælder også i metalbranchen i dag, siger Lars Lynge, som også er administrerende direktør for Mazak i Danmark.

Han peger på, at omstillingsparatheden og evne til samarbejde med kunderne gør den danske metalindustri fabelagtigt til at køre de mindre emneserier i høj kvalitet.

- Danmark er præget af mange mindre virksomheder med en meget flad struktur på ledelsessiden, og det er godt, for det giver en meget kort reaktionstid fra idé til handling. Det betyder, at danske maskinfabrikker er ret hurtige til at kanalisere metoder og omstillinger ud i produktionen, når der er brug for det, vurderer Lars Lynge.

Udfordringer forude
DVF-formanden er da også overbevist om, at det er højt forædlede emner med meget høj præcision, som metalindustrien i Danmark skal leve af i fremtiden.

Men det bliver en kæmpe udfordring at holde industriproduktionen på nuværende niveau, og rigtig mange virksomheder skal ud at være opsøgende på kundefronten.

- Jeg vil tro, at metalbearbejdningen i Danmark om 10 år vil være skrumpet ind til 80 pct. Vi kan ikke holde momentum, og jeg tror, at manglen på arbejdskraft bliver en udslagsgivende faktor. Der vil falde virksomheder bort udelukkende på grund af det, siger Lars Lynge, som samtidig vurderer, at nogle opgaver ganske enkelt er svære at holde i Danmark.

Det gælder blandt andet indenfor pladebearbejdning og specielt buk, hvor er det svært at automatisere. For netop automatisering er udover den rette arbejdskraft en af nøglerne til en god fremtid for metalindustrien i Danmark.

- Automationsgraden skal være høj, hvis man skal være med i fremtiden, og vi ser da også meget klart, at der bliver solgt flere og flere maskiner med en form for automation. Hos os i Mazak er det over halvdelen af de solgte maskiner, som er udstyret med en eller anden form for automatiseret løsning, siger Lars Lynge.

Han sender derudover en klar besked til beslutningstagerne på Christiansborg.

- Det er i dag alt for stramme regler for generationsskifte, virksomhedsoverdragelser og opkøb af virksomheder fra medarbejdersiden. Det er ikke fremmende for industrien.

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079