23948sdkhjf

Industrien vil have papir på 3D-kvalitet

Nye standarder skal nedbryde barrierer og usikkerhed omkring 3D-print i både metal og andre materialer

En ny række standarder for 3D-print skal være med til at sætte rammen om den tekniske fremstillingsproces og beskrive fælles retningslinjer for at udføre test og kontrol.

Brugen af 3D-print i danske fremstillingsvirksomheder er hastigt voksende, hvilket kalder på kvalitetssikring i stigende grad. Derfor arbejdes der lige nu på flere kravspecifikationer til alt lige fra processer, materialer, testmetoder og kvalitetsspecifikationer til data, design, miljø, sundhed og sikkerhed.

Specifikke standarder skal kvalificere 3D-printede produkter, blandt andet for at kunne graduere slutproduktets egenskaber i forhold til styrke.

- Kontrollen skal skræddersys til emnet. Jo mere kritisk en komponent er - økonomisk eller sikkerhedsmæssigt - des mere minutiøs og grundig er kvalitetskontrollen. Og der er også forskellige behov til for eksempel styrkegraden afhængigt af, om det er lavrisikoforbrugsprodukter som urremme, eller højrisikoprodukter som beslag til fly og hjulophæng til lastbiler, siger Nikolaj Kjelgaard Vedel-Smith, der er konsulent på Teknologisk Institut med særligt fokus på 3D-print.

En del af forretningsfundament
Standarder er en del af fundamentet for den forretning, man gerne vil bygge op, eller den sikkerhed, man behøver, når man køber produkter, siger Nikolaj Kjelgaard Vedel-Smith.

- Det handler i høj grad om at "få papir på", at teknologien kan de ting, vi ved, den kan, siger Nikolaj Kjelgaard Vedel-Smith.

Danske fremstillingsvirksomheder er ikke helt så langt fremme med 3D-teknologi som tilfældet er i mange andre lande. Usikkerheden handler blandt andet om, at man er bange for at stå med et slutprodukt, som ikke er sikkert nok, eller som man ikke kan få solgt, fordi markedet ikke føler sig trygt ved at aftage det.

Fælles kvalitetskrav og testmetoder kan derfor være med til at fjerne barriererne og usikkerheden og åbne markedet.

Fokus på lang række områder
En rapport fra danske AM Hub viser, at 25 pct. af de danske fremstillingsvirksomheder bruger 3D-print i 2019. Det er en femdobling over tre år. Teknologien bruges i Danmark primært til at fremstille prototyper til at understøtte produktudvikling og til støtteværktøjer, for eksempel gribere og andet i produktionssammenhæng.

Der er indtil videre udgivet ni standarder inden for 3D-print. 25 er undervejs, og der er 20 nye forslag til standarder ude.

I det internationale standardiseringsarbejde fokuseres der blandt andet på terminologien omkring 3D-print, processer, materialer, testmetode, kvalitetsspecifikationer, data, design, miljø, sundhed og sikkerhed. Der er altså en lang række områder, hvor danske virksomheder kan være med til at styre innovationen og påvirke de krav, der skal stilles til 3D-print i fremtiden.

De arbejder med standarderne

Bjørn Thorsen A/S

Damvig

Fonden Am-Lab Danmark

Force Technology

Teknologisk Institut

Artiklen er en del af temaet Metal&Print.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095