DI: Medarbejderaktier skal løfte danske startupmiljøer
Danmark kæmper for at tiltrække startup- og iværksættermiljøer, som kan være med til at danne grobund for nye danske styrkepositioner.
Og den kamp er ganske hård viser ny rangliste fra det internationalt anerkendte analysehus Startup Genome og Digital Hub Denmark. Danske byer når ikke ind på top 30, hvilket ellers anses som attraktivt for at tiltrække talent og kapital.
En vej frem på ranglisten er at gøre det nemmere for stiftere af virksomheder at dele ud af ejerskabet til medarbejderne, fastslår rapporten.
Og her er der virkelig noget, politikerne med fordel kunne lade sig inspirere af, fremhæver Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri i DI.
- I DI har vi længe anbefalet, at man styrker virksomhedernes muligheder for at tildele medarbejderaktier til de bedste talenter og dermed give flere en andel af de succeser, der bliver skabt. Nogle tiltag er allerede sat i søen, men de er fortsat forbeholdt en forholdsvis lille gruppe virksomheder, siger hun.
Dorte Gram Nybroe håber, den nye regering og erhvervsminister Simon Kollerup vil fastholde og styrke de initiativer, der er i gang på området.
Læs rapporten på Startup Genomes hjemmeside.
Aktieordning skal udvides
I 2016 fik danske virksomheder muligheder for at tildele medarbejderaktier under særlige skattevilkår. I første omgang var det op til 10 eller 20 procent af årslønnen, uden der skulle betales skat af aktiernes værdi før et senere salg.
Siden er ordningen udvidet til 50 pct. af årslønnen, men kun for helt nye og små virksomheder. En mulighed, som kan bidrage til at gøre det muligt for iværksættere at tiltrække og fastholde talenter i virksomhederne – og en mulighed som ikke kræver, at medarbejderen skal have penge op af lommen, når ejerandelen gives.
DI foreslår konkret, at den nye mulighed og udvidede ordning kommer mange flere virksomheder til gode. Det kan man gøre ved at fjerne nogle af de mange begrænsninger, som ordningen i dag er underlagt, og som gør, at kun en mindre gruppe helt nye virksomheder kan benytte sig af ordningen.
Læs også: Sådan kommer du i gang med medarbejderaktier
Iværksættere skal være globale
Ifølge rapporten fra Startup Genome er danske startupmiljøer i en fase, hvor flere skal tænke i global skalering, hvis der skal konkurreres med byer som Berlin og Stockholm. Dertil er der få tidlige investeringer i danske iværksættervirksomheder, og de investeringer som er, er for små til at virksomhederne kan konkurrere internationalt.
- Startup Genome peger her på en decideret ond cirkel, som vi skal bryde med. Koblet med den anden store udfordring, nemlig adgangen til det nødvendige talent – både tech-talenter og erfarne iværksættere – står det tydeligt frem, hvor man med fordel kan sætte ind politisk for at forbedre rammebetingelserne, påpeger Dorte Gram Nybroe.
Hun ser rapporten som en løftestang for at fremme de danske iværksættermiljøer, fordi den giver et indblik i styrker og svagheder blandt de byer vi gerne vil konkurrere med.
Rapporten fremhæver ”Fintech”, ”Edtech”,”Life Sciences” og ”Advanced Manufacturing and Robotics” som de mest succesfulde iværksættermiljøer i Danmark.
Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.