23948sdkhjf

Maritim branche i fælles fremstød for fremtidens ”kloge hænder”

18 virksomheder og uddannelsesinstitutioner i Frederikshavn gav 400 skolebørn en smagsprøve på den maritime industri

Hvordan laver man eftersyn på en værkstedskran eller en CNC-maskine? Og hvad sker der, når man køler en blomst ned til -180°C?

Det og meget andet fik over 400 elever i 8.-10. klasse fra skoler i hele Vendsyssel mulighed for at prøve, da den maritime industri i Frederikshavn den 19. september inviterede til Maritime Career Day med temaet ”Se, føl og rør”.

- Det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft inden for stort set alle de tekniske fag, og det ændrer sig kun, hvis vi selv gør en indsats. Der er stor kamp om de unges opmærksomhed, og karrieredagen er en rigtig god anledning til at vise dem noget af det, de kan bruge en teknisk uddannelse til, siger administrerende direktør Hans Peter Andersen fra Nordelektro.

I dagens anledning var han og kollegaerne flyttet ind hos MAN Energy Solutions på Langerak i Frederikshavn, hvor lærlinge fra de to virksomheder stod klar med konkrete opgaver til de mange skoleelever.

Nordelektro står til daglig for vedligeholdelsen af MAN’s omfattende maskinpark, og udfordringen til de unge gæster var at udføre et lovpligtigt eftersyn på en af kranerne i værkstedet.

Hos MAN, som til daglig reparerer dieselmotorer på adressen, var der planlagt små sessions med lærlinge og elever inden for både produktion, logistik og administration.

Mere end manden i kedeldragt
De 400 skoleelever var fra morgenstunden samlet i Frederikshavn Kirke til morgensang. Herfra gik turen på cykel rundt til de deltagende virksomheder og til det maritime uddannelsescenter, Martec, hvor der i dagens anledning var arrangeret uddannelsesløb og oplæg fra nogle af de unge, som er under uddannelse til blandt andet skibsassistent, maskinmester, styrmand eller skibsmaskinist.

- Maritime Career Day kan bedst beskrives som én stor brandingevent, der har til formål at åbne de unges øjne for den maritime industri. Vi vil vise de unge, at den maritime industri er andet og mere end manden i kedeldragt nede på havnen. Danmark er verdens femtestørste søfartsnation, og den maritime industri står foran en meget spændende udvikling med digitalisering og grøn omstilling som nogle af de helt store temaer, siger administrerende direktør Christine Lunde fra Marcod, som i år arrangerer Maritime Career Day for sjette gang.

Stigende mangel på kloge hænder
Den maritime industri er populært sagt den del af Det Blå Danmark, der arbejder på land. 40 pct. af de cirka 40.000 beskæftigede i den maritime industri er faglærte, mens 30 pct. har en lang eller mellemlang teknisk uddannelse.

Allerede i dag er der mangel på kvalificeret teknisk arbejdskraft i den maritime industri, og udfordringerne bliver endnu større frem mod 2025, hvor Danmark ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervsråd kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte og 65.000 med en kort eller mellemlang videregående uddannelse.

Virksomhederne i den maritime industri efterspørger især smede, skibsmontører, elektrikere og automatikteknikere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093