Undervisning i metalprint er en del af planen
Teknologisk Institut i Århus får med det ny center for 3D metalprint meget bedre muligheder for at undervise virksomheder og erhvervsskoler i teknologiens muligheder.
- Vi har fået flere undervisningslokaler omkring i tilknytning til centret. Det betyder, at vi har meget bedre mulighed for sparring og undervisning med virksomheder, iværksættere, universiteter og skoler. Vi har flere kurser for lærere på erhvervsskolerne, og de får klart bedre faciliteter, siger Jeppe Byskov, leder af Center for Industriel 3D-print.
Centrets undervisning retter sig især mod tre grupper, nemlig erhvervsskoler, ingeniører og erhvervsledere.
- Vi satser på at undervise nøglepersoner fra de tre grupper. Så tager de selv viden og kompetencer med videre, siger Jeppe Byskov.
- Vi ser manglen på viden og kompetence om 3D-print som den vigtigste flaskehals for udbredelsen af 3D-print. Kvaliteten af produkterne er god nok, siger han.
Det nyindrettede Center for Industriel 3D-print blev åbnet ved en "grand opening" midt i oktober med deltagelse af 120 erhvervsledere, heriblandt lederne af henholdsvis Danfoss’ og Grundfos 3D-print-afdelinger og Århus’ borgmester Jacob Bundsgaard.
Teknologisk Institut fik sin første 3D-printer (plast) i 1989. De seneste år har instituttet fokuseret på metal 3D-printere.
Bedre arbejdsflow
Det nye center er indrettet på at skabe det bedst mulige produktionsflow. I midterlokalet står centrets fire 3D metalprintere. Der er tale om en SLM 280 og en SLM 500 samt to ældre metalprintere. I andre lokaler står nogle af de maskiner, der bruges til savning, slibning og anden efterbearbejdning.
- Det er indrettet, så vi får det bedste produktionsflow blandt andet med varmebehandling og kvalitetssikring, fortæller konsulent Kristian Rand Henriksen fra centret.
3D-printcentret printer fra et enkelt emne og op til 400 emner for kunder.
Slås med myter
Teknologisk Institut ser ikke kun et potentiale i 3D-print for store virksomheder.
- Vi ser et kæmpe potentiale for de små virksomheder, og vi har også allerede hjulpet flere små virksomheder, siger informationskonsulent Ronnie Ranch Høgstrup.
- Teknologien er klar til fabriksgulvet. Vi kan hjælpe med at printe dele, og vi kan også hjælpe med at rådgive kunderne. Vi kæmper stadig lidt med nogle myter. Folk spørger, om kvaliteten nu også er god nok, og det er den. Det har den været længe, siger han.